Fysik

Ellære - Jordforbindelse

30. oktober 2014 af beautifulp - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har et par spørgsmål omkring jordforbindelse/jordspyd som er:

1. Forklar hvad en jordforbindelse/jordspyd er. 

2. Forklar funktionen af jordforbindelsen, når det er tilsluttet et apparat. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
30. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#0:  1) Det er typisk en metalplade, der er gravet ned i jorden, og atså har samme elektriske potentiale som jord. Man forbinder den med "jord" i en installation via en gul/grøn leder. Ingen andre ledere i installationen, må have denne farvekode !   Har man et HFI-relæ i installationen, trækker man jordlederen udenom HFI-relæet (forklaring følger) når jordlederen fordeles i installationen.

2) Hvis der sker en fejl i installationen, hvorved en fase får forbindelse til fx ydre dele af et komfur, vil komfurets yderside være under spænding, og det er derfor farligt at berøre komfuret. Denne yderside forbinder man til "jord", og den farlige spænding kortsluttes til "jord". Sikringerne springer, og faren dermed afværget. Hvis fejlen er mindre, således at en krybestrøm ikke er i stand til at brænde sikringen af, aktiveres i stedet HFI-relæet, fordi:

HFI-relæet måler summen af alle fasestrømme og nulstrømme ind i installationen, undtagen jordstrømmen, da denne ikke løber gennem HFI-relæet. Hvis en krybestrøm ved en fejl løber til "jord" (evt. gennem en person og gennem en vandhane til "jord") vil summen af de strømme, der løber gennem HFI-relæet, ikke blive 0, og HFI-relæet vil afbryde ved en fejlstrøm (jordstrøm) på 30mA.

Under "normale" omstændigheder, må der ikke løbe strøm gennem jordlederen ( eller ad andre uautoriserede veje til "jord" ). Det er en fejl.


Skriv et svar til: Ellære - Jordforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.