Matematik

hjælp til opgave

30. oktober 2014 af mathildeu (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej med dig!
Jeg har brug for en genopfrskning til et par opgaver, så jeg håber du vil hjælpe.

1)
Hvad koster et kilo smør, hvis 250 g smør koster
-  9,50 kr
-  10,25 kr.
-  11,50 kr
-  11,95 kr
I denne opgave behøver du selvfølgelig ikke at vise hvordan man gør, til alle beløbene.

2)
Her er prisen på nogle varer uden moms. Hvad koster hver vare med moms?
-  100 kr.
-  50 kr.
-  1 kr.

3)
På en arbejdsplads får medarbejderne en lønstigning på 3 %. Hvad bliver deres nye timeløn, hvis de før havde en timeløn på:
-  100 kr.
-  90 kr.

Jeg tror godt jeg ved hvordan man laver opgave 3. Er det sådan:
100 * 3 : 100 = 3                                                 100+3=103 kr.


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2014 af Golfdrengen2012 (Slettet)

1)

Hvis 250g koster 9,50, så ganger du 9,50 med 4, da der går 4 gange 250g på et kg.

3)

100 * 1,03, da 1 er det hele og 0,03 er den lønstigning de har fået.

Momsen må vi hellere lade en anden tage :)


Svar #2
30. oktober 2014 af mathildeu (Slettet)

1)
Hvad så hvis det var 300 g?
 

3) Er det så ikke rigtig hvad jeg har lavet? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

2)

Træk moms fra

Pris = b \cdot (1-0,25)

Læs moms til

Pris = b\cdot (1 + 0,25)

; b = begyndelsesværdien

- Med en begyndelsesværdi på 100 kr.

Pris = 100 \cdot (1 + 0,25) = 100\cdot 1,25 = 125 kr.


Svar #4
30. oktober 2014 af mathildeu (Slettet)

Okay mange tak! Men hvad med opgave 1. Jeg tænker hvis det er med 300 g, hvordan skulle man så gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

2)

Det er ikke korrekt, hvis du under "Træk moms fra" forsøger at finde prisen uden moms, når man kender prisen med moms. Momsen beregnes jo altid af prisen uden moms. Her har man

        Prisudenmoms = Prismedmoms·(1 - 0.20) = 0,80·Prismedmoms


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis man kender prisen for 300 g finder man prisen for 1 g ved at dividere med 300, og derefter finder man prisen for 1 kg ved at gange med 1000 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#5

Jo det er korrekt, den formel bruges, hvis moms skal trækkes fra (ses meget sjældent, men okay, hvis en procentdel skal trækkes fra)


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis man skal trække momsen fra, er det normalt fordi man kender prisen med moms og ønsker at beregne prisen uden moms (prisen før moms). Hertil kan dit udtryk i #3 ikke bruges.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#8

Okay, det rigtigt, nu kan jeg bedre se det, men det er stadig relevant i #3


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, det er ikke relevant i #3. Man kender prisen uden moms og skal beregne prisen med moms, hvor dit udtryk under "Læg moms til" er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#10

Udtrykket kan bestemt bruges til træk procentdel fra. Men okay, det er helt rigtigt, det er dog kun det andet udtrykket, der skal benyttes i opgaverne. Jeg nævnte heller ikke noget med, at det udtryk skal benyttes med momsen fratrækkes.

Jeg skulle have ændret det til. Træk procentdel til og Læg procentdel til . Det vil have givet mere mening.


Skriv et svar til: hjælp til opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.