Fysik

afbøjningsvinkelen

30. oktober 2014 af Kasandrajuliet (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen der kan hjælp mig?

Opgaven går ud på at vi ser på en opstilling bestående af et udladningsrør indeholdende brint, et optiske gitter med 300 spalter pr. mm. Dertil skal vi beregne afbøjningsvinklerne for de 4 synlige linjer i Balmer-serien til den først orde?.

Jeg tænker at vi bruger gitterligningen til at finde afbøjningsvinklen  afbøj.v =sin^-1 (n*lampa/d)

Er det rigtigt? 

For inden har vi brugt Rydberg-formlen til at finde bølgelængde. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2014 af peter lind

Det er korrekt


Svar #2
30. oktober 2014 af Kasandrajuliet (Slettet)

mmmhh. .  forstå bare ikke hvor min lommeregner så siger at det "ikke er et reelt resultat"....

d skal da være 1/300 ik?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2014 af mathon

300 spalter pr mm
 
                d=\frac{1\; mm}{300}=\frac{1}{300}\; mm=3333,33\; nm

                \varphi _1=\sin^{-1}\left (\frac{\lambda }{d} \right )=\sin^{-1}\left (\frac{\lambda }{3333,33\; nm} \right )


Svar #4
30. oktober 2014 af Kasandrajuliet (Slettet)

Ok tak  : )


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2014 af mathon

Balmerbølgelængder for synligt lys:              

                  \lambda ={R_{db}}^{-1}\cdot \frac{4n^2}{n^2-4} \; \; \; \; n\in \mathbb{N} \; \; n>2

                  \lambda =\left ( 91,1267\; nm \right )\cdot \frac{4\cdot {\color{Red} \mathbf 3}^2}{{\color{Red} \mathbf 3}^2-4} =656,112\; nm

                  \lambda =\left ( 91,1267\; nm \right )\cdot \frac{4\cdot {\color{Red} \mathbf 4}^2}{{\color{Red} \mathbf 4}^2-4} =486,009\; nm

                  \lambda =\left ( 91,1267\; nm \right )\cdot \frac{4\cdot {\color{Red} \mathbf 5}^2}{{\color{Red} \mathbf 5}^2-4} =433,937\; nm

                  \lambda =\left ( 91,1267\; nm \right )\cdot \frac{4\cdot {\color{Red} \mathbf 6}^2}{{\color{Red} \mathbf 6}^2-4} =410,070\; nm


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. oktober 2014 af mathon

                                                \begin{array} {|c|c|} \hline \lambda &\varphi _1\\ nm&^{\circ}\\ \hline 656,112&11,35\\ \hline486,009&8,38\\\hline 433,937&7,48\\\hline 410,070&7,07\\ \hline \end{array}


Skriv et svar til: afbøjningsvinkelen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.