Matematik

Partikulære løsning til differentialligningssystemet x'(t)=Ax(t) for hvilken x(0)=b

01. november 2014 af joeeey (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej :D 

jeg skal bestemme den partikulære løsning til differentialligningssystemet x'(t)=Ax(t) for hvilken x(0)=bS=\begin{pmatrix} 1& 8\\ 1 & 7 \end{pmatrix} , \Lambda =\begin{pmatrix} -1& 0\\ 0 & 1 \end{pmatrix} ogb =\binom{26}{20}

matricen A opfylder, at AS=S\Lambda

da x(0)=b kan vi skrive dette ligningssystem:

x_1(0)=26

x_2(0)=20

Udfra S kan vi skrive:

x_1(t)=1x_1+8x_2

x_2(t)=1x_1+7x_2     altså:

\binom{x_1(t) }{x_2(t)}=\begin{pmatrix} 1 & 8\\ 1 & 7 \end{pmatrix}\binom{x_1}{x_2}

egenværdierne kan aflæses udfra \Lambda til \lambda_1=1, \lambda_2=-1  og egenvektoren til egenværdierne kan aflæses fra S til:

v_1=\binom{1}{1} , v_2=\binom{8}{7}

der gælder at \Lambda =S^{-1}AS. Vi indfører hjælpefunktioner y_1 og y_2

\binom{y_1(t) }{y_2(t)}=S^{-1}\binom{x_1(t)}{x_2(t)}, d.v.s.

\binom{x_1(t) }{x_2(t)}=S\binom{y_1(t)}{y_2(t)}, så fåes

\binom{y'_1(t) }{y'_2(t)}=S^{-1}\binom{x'_1(t)}{x'_2(t)}=S^{-1}A\binom{x_1(t)}{x_2(t)}=S^{-1}AS\binom{y_1(t) }{y_2(t)}=\Lambda \binom{y_1(t)}{y_2(t)} altså

y_1'(t)=\lambda_1y_1(t) og y_2'(t)=\lambda_2y_2(t) så

y_1(t)=c_1e^{\lambda_1t} og y_2(t)=c_2e^{\lambda_2t} heraf følger

\binom{x_1(t)}{x_2(t)}=S\binom{c_1e^{\lambda_1t}}{c_2e^{\lambda_2t}}=\bigl(\begin{smallmatrix} v_1&v_2 \end{smallmatrix}\bigr)\binom{c_1e^{\lambda_1t}}{c_2e^{\lambda_2t}}=c_1e^{\lambda_1t} + c_2e^{\lambda_2t} , c_1,c_2\epsilon \mathbb{R} d.v.s.

x_1(t)=c_11e^{-1t} + c_28e^{1t}

x_1(t)=c_11e^{-1t} + c_27e^{1t}

x_1(0)=26\Rightarrow c_1+8c_2=26

x_2(0)=20\Rightarrow c_1+7c_2=20 

hvoraf man får (c_1,c_2)=(-22,6) 

SÅ VORES PARTIKULÆRE LØSNING ER

x_1(t)=-22e^{-t} +48e^{t}

x_1(t)=-22e^{-t} + 42e^{t}

ER DET RIGTIGT  ???


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du har ikke oplyst, hvordan matricen A ser ud.


Svar #2
01. november 2014 af joeeey (Slettet)

A skal først regnes i næste opgave og er her ukendt

Svar #3
03. november 2014 af joeeey (Slettet)

Er det ellers rigtigt??


Skriv et svar til: Partikulære løsning til differentialligningssystemet x'(t)=Ax(t) for hvilken x(0)=b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.