Matematik

2. gradsligning

20. november 2014 af Hansihh (Slettet) - Niveau: C-niveau

2x^4 – 26x^2 + 72 = 0

I stedet for x skriver jeg z. Jeg dividerer med to i exponenterne og får;

2z^2 – 26z + 72 = 0

hvad gør jeg efter? Jeg har prøvet at bruge 2. gradsligning formlen, dog virkede det ikke, pga det jeg får ikke passer med facit. Jeg skal bruge grafregner, men hvordan? Findes der en måde at regne det ved blot brug af hånden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2014 af mathon

Løs
             z2 – 13z + 36 = 0      mht z

             z=\left\{\begin{matrix} 4\\ 9 \end{matrix}\right.

og beregn for de fundne positive z
             x=\pm \sqrt{z}

             x=\left\{\begin{matrix} -3\\-2 \\2 \\3 \end{matrix}\right.

           
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Når du har løst ligningen i z, skal du jo huske bagefter at bestemme x ud fra x2 = z .

Divider ligningen med 2

        (x2)2 - 13x2 + 36 = 0

        (x2 - 9)·(x2 - 4) = 0

        (x-3)(x+3)(x-2)(x+2) = 0

Benyt nu nulreglen.


Svar #3
20. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#1

Sidste trin er det integral eller...? Hvorfor bliver 26z til 13z, jeg forstår at eksponenterne skal divideres med 2 da det er 2.gradsligning. Også i trin 2 er der igen detter integral tegn som jeg slet ikke har fået noget om, forklar det på en anden måde.

#2

Hvad mener du med når jeg har løst ligningen i z? Jeg er jo i gang med at løse ligningen? og hvad mener du med at bestemme x ud fra x^2=z? Nulreglen mente læreren at det skulle vi vente med. Der må være en anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man løser først 2.-gradsligningen

        z2 - 13z + 36 = 0

ved at beregne diskriminant osv., og den har jo rødderne

        x2 = z = 9  og   x2 = z = 4 .

Løs nu de resterende ligninger i x.


Svar #5
20. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#4

 Diskriminanten blev til 9, men hvad skal jeg bruge dette 9 til? jeg forstod ikke helt det i #4, hvordan kan 9 blive til 4?


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man dividerer hvert led i ligningen

        2x4 - 26x2 + 72 = 0

med 2, hvorved man får

        x4 - 13x2 + 36 = 0


Svar #7
20. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#5 Diskriminanten blev til 9, men hvad skal jeg bruge dette 9 til? jeg forstod ikke helt det i #4, hvordan kan 9 blive til 4?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg ved ikke, hvordan du regner diskriminanter. Diskriminanten for 2.-gradsligningen

         z2 - 13z + 36 = 0

er da    d = (-13)2 - 4·1·36 = 25 = 52 , så rødderne er  z = (13 ± 5)/2 = 9 eller 4 .


Svar #9
20. november 2014 af Hansihh (Slettet)

Ja 9, det var 9 jeg kom frem til, men hvad gør jeg nu?

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Men 9 var jo ikke diskriminanten.

Som nævnt i #4 løser man så de to ligninger

        x2 = 9   og   x2 = 4 .


Svar #11
21. november 2014 af Hansihh (Slettet)

Det bare fordi i #4 skrev du at man løser 2. Gradsligning ved at beregne diskriminanten, også kom du frem til x=4 hvordan det?

Brugbart svar (0)

Svar #12
21. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ved at beregne diskriminanten og indsætte i rodformlen, som du formodes at kende fra folkeskolen.


Skriv et svar til: 2. gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.