Matematik

Maple?

20. november 2014 af brow90 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har 4 gamle opgaver som er lavet for længst. Jeg vil gerne lære at bruge Maple og har prøvet at indsætte opgaverne ind på Maple men fik ikke et korrekt svar. Er der en som kan fortælle mig med hvordan man kan lave opgaverne inde på Maple?

1. Der er givet funktionen f(t)=t^2*cos(t)+9*sin(12t)+3, beregn 2.ordens taylorpolynomium f_2(2) for f(t) med udviklingspunkt 0.

2. Der er givet differentialligningen y'(t)=t^7*y(t)^2, beregn dens fuldstændige løsning. Undersøg specielt, om der er konstante løsninger.

3. Der er givet differentialligningen y'(t)=y(t)^2+t, beregn 2. ordens taylorpolynomium med   udviklingspunkt 7 for den løsning der opfylder y(7)=5.

4. Beregn løsningen til differentialligningen y'(t)=(3t^2+35)/y(t), der opfylder at y(0)=2.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du må kunne læse i manualen, hvilke kommandoer der kan benyttes.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2014 af LarsJensen0 (Slettet)

hej,

sprøgsmålet er vel så simpelt at det kan googles? Mange spørgsmål til værtøjer kan nemt googles, det gælder bl.a. Maple, Matlab, Arcgis, Word, LaTeX og mange andre.

Mit første hit på Google [maple 2 order taylor] gav følgende side som jeg tror kan bruges: http://www.maplesoft.com/support/help/maple/view.aspx?path=taylor

Hilsen Lars


Svar #3
22. november 2014 af brow90 (Slettet)

Hej LarsJensen0,

Jeg har google det og læst manuel, men det med taylor/mtaylor kommandoen er til opg 1, og det virker fint og ved også godt hvordan man finder fuldstændige løsning. fx. hvis vi tager opg 2, hvor man skal beregne den fuldstændige løsning og skal udføre Separation af de variable/Substituionsmetoden. Mit problem er at jeg skal finde fuldstændige løsning og lave substitutionsmetode/Separation af de variable og finde konstante løsninger med Maple..


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Til løsning af differentialligninger kan man benytte dsolve i Maple

http://www.maplesoft.com/support/help/maple/view.aspx?path=dsolve


Svar #5
23. november 2014 af brow90 (Slettet)

Hvis vi kigger på den vedlagte dokument kan vi se at dsolve giver noget helt andet i forhold til mit svar.

Vedhæftet fil:MDL.png

Svar #6
23. november 2014 af brow90 (Slettet)

Eller det her?

Vedhæftet fil:OPG5.png

Brugbart svar (1)

Svar #7
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du beder Maple om at løse en 2.-ordens differentialligning, men det ser ud til, at du havde en første-ordens differentialligning i tankerne. Når du stiller Maple et andet spørgsmål end det, du havde i tankerne, er det klart, at du får et overraskende svar.


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skal først definere y(t) som løsning til differentialligningen  y'(t) = y(t)2 + Arctan(t) - 1 . Du skal sikkert bruge taylor i stedet for mtaylor.

Man har     y(1) = 1 ,  y'(1) = 1 + Arctan(1) - 1 = π/4 , y ''(1) = 2·y(1)·y'(1) + 1/(1 + 12)  = (π/2) + (1/2) , så

        P2(t) = 1 + (π/4)·(t-1) + ((π+1)/4)·(t-1)2 .


Svar #9
27. november 2014 af brow90 (Slettet)

Jeg har en opgave der lyder:
Det oplyses at |y^3(s)|\leq 2 for alle s mellem 1 og 1.1. Vis at |y(1.1)-y_2(1.1)|\leq (0.1)^3/3

Hvordan ville man lave sådan en opgave som denne her og hvordan ville man skrive den på maple?


Svar #10
27. november 2014 af brow90 (Slettet)

Og et andet spørgsmål er at differentiere.

På den vedlagte dokument har jeg prøvet at differentiere. fx når jeg differentiere 1,2,e^x,sin(x) så kan den godt differentiere på maple, men når jeg så begynder med at skrive k*e^8it eller k*e^2t så siger den 0 hele vejen igennem.

Vedhæftet fil:Map.png

Brugbart svar (1)

Svar #11
28. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man skal benytte restleddet for Taylorpolynomiet. Det ser ud til, at der udvikles ud fra t = 1 . Så er

        |E3(1,1)| = |y(3)(s)|/3! ·(1,1 - 1,0)3


Brugbart svar (1)

Svar #12
28. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Vi ved ikke, hvordan du har defineret k.


Svar #13
30. november 2014 af brow90 (Slettet)

#9
Hvad står E_3(1,1) for? kan ikke se hvor du for E_3?


Svar #14
30. november 2014 af brow90 (Slettet)

Jeg har lige tjekket facit for:
Det oplyses at  [|y^3(s)|\leq 2]  for alle s mellem 1 og 1.1. Vis at  [|y(1.1)-y_2(1.1)|\leq (0.1)^3/3]

i facit siger den at det bliver:

|y(1.1)-y_2(1.1)|=|y^3(s)|/6*(0.1)^3\leq 1/3 (0.1)^3


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Der er tale om restleddet for Taylorpolynomiet P2(x) . Restledddet skulle nok være kaldt E2(x) .

Man har så

        |E2(x)| = |y(x) - P2(x)|

og dermed

        |E2(1,1)| = |y(1,1) - P2(1,1)| = |y(3)(s)|/3! ·(1,1 - 1,0)3 ≤ (2/6)·0,13 = 0,0001/3


Skriv et svar til: Maple?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.