Kemi

2 fysikspørgsmål ang. molekyler

23. november 2014 af hjælpsøgende (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej alle sammen, har fået to fysikspørgsmål til en aflevering, som jeg ikke kan finde svar på, håber der er nogle der har lyst til at hjælpe.

Forklar hvad et umættet molekyle er og giv et eksempel pa° det:

Forklar forskellen pa° et cis- og et trans-molekyle:


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2014 af mathon

I organisk kemi indeholder et umættet molekyle én eller flere dobbeltbindinger.

En dobbeltbinding fastlåser de to carbonatomer imellem hvilke dobbeltbindingen eksisterer (ingen drejelighed).

         cis på samme side:
                            A    B
                             |     |
                            C = C
                             |     |
                            H    H

         trans på modsat side:
                            H    B
                             |     |
                            C = C
                             |     |
                            A    H


Svar #2
23. november 2014 af hjælpsøgende (Slettet)

Tusind tak, men jeg forstår ikke helt forskellen på cis og trans, kan man ikke forklare det med ord? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2014 af mathon

Cis:
Molekylgrupperne A og B befinder sig på samme side af det plan, som dobbeltbindingen og de to carbonatomer danner.

Trans:
Molekylgrupperne A og B befinder sig på modsat side af det plan, som dobbeltbindingen og de to carbonatomer danner.


Svar #4
23. november 2014 af hjælpsøgende (Slettet)

Tak! Kan du også give et eksempel på et umættet molekyle? Så er jeg nemlig færdig med at stille spørgsmål. :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2014 af mathon

cis-2-buten:
                            CH3    CH3
                             |          |
                            C   =   C                           kogepunkt 3,7°C
                             |          |
                            H        H

trans-2-buten:

                            CH3    H
                             |          |
                            C   =   C                           kogepunkt 0,9°C
                             |          |
                            H        CH3


Svar #6
23. november 2014 af hjælpsøgende (Slettet)

Igen.. Kan det forklares med ord? :/


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2014 af mathon

Den geometriske forskel kan du forklare med egne ord.

Byg evt. en model af hvert molekyle.


Svar #8
23. november 2014 af hjælpsøgende (Slettet)

Jeg forstår det bare ikke helt, men tak :)


Skriv et svar til: 2 fysikspørgsmål ang. molekyler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.