Matematik

Permutationer

24. november 2014 af mariax2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med vedhæftet opgave? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal vise ved et modeksempel, at permutationer ikke altid kommuterer.

Prøv, for eksempel, med

      1  2  3                   1  2  3
A    1  3  2             B   3  2  1

og beregn så permutationerne    AoB  og BoA .


Svar #2
24. november 2014 af mariax2 (Slettet)

Men hvordan er det at jeg skal udregne permutationerne, har nemlig ikke nogen formel om det?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Dem beregner man jo ved sammensætning

      (AoB)(1) = A(B(1)) = A(3) = 2
      (AoB)(2) = A(B(2)) = A(2) = 3
      (AoB)(3) = A(B(3)) = A(1) = 1

og

      (BoA)(1) = B(A(1)) = B(1) = 3
      (BoA)(2) = B(A(2)) = B(3) = 1
      (BoA)(3) = B(A(3)) = B(2) = 2

Heraf ser man, at de to permutationer AoB  og BoA  er forskellige.


Svar #4
24. november 2014 af mariax2 (Slettet)

Er det bare det?


Svar #5
24. november 2014 af mariax2 (Slettet)

Men forstår faktisk ikke hvordan du har lavet sammensætningen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, man skal beregne funktionsværdierne. For en permutation af tallene {1,2,3} er der jo tre funktionsværdier at beregne.


Svar #7
24. november 2014 af mariax2 (Slettet)

kan u måske forklare hvorfor dette gælder:

(AoB)(1) = A(B(1)) = A(3) = 2

- hvad betyder AoB helt præcist? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

AoB betyder  permutationen A sammensat med permutationen B, som det også er forklaret i alle udtrykkene

        (AoB)(x) = A(B(x))

Man beregner (AoB)(1) = A(B(1)) ved at slå B(1) op i permutationstabellen, B(1) = 3 , og derefter slår man A(3) op i permutationstabellen, A(3) = 2 .


Svar #9
24. november 2014 af mariax2 (Slettet)

Okay, tror jeg forstår det! Hvordan ved du der kun er 3 sammensætninger? :)


Svar #10
24. november 2014 af mariax2 (Slettet)

Fordi der kun er 3 funktionsværdier! Tror jeg har forstået det! Tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jeg forstår ikke, hvad du mener med 3 sammensætninger. Jeg betragtede en sammensætning af 2 permutationer.


Svar #12
24. november 2014 af mariax2 (Slettet)

Ved ikke lige hvordan jeg skal forklarer det, men har fundet svar, da du har skrevet det længere oppe (#4).
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det var nu dig selv, der skrev svar #4. Måske hentyder du til svar #6?


Svar #14
24. november 2014 af mariax2 (Slettet)

Hov ja #6, haha :D


Svar #15
24. november 2014 af mariax2 (Slettet)

men hvordan bestemmes de inverse elementer til

A = (162)(3)(4,5)

? :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Opskriv først permutationen A

       1  2  3  4  5  6
A     6  1  3  5  4  2

og opskriv så den inverse permutation

        1  2  3  4  5  6
A-1   2  6  3  5  4  1

som jo også kan skrives på cykelform

A-1: (126)(3)(45)


Svar #17
24. november 2014 af mariax2 (Slettet)

Mener du ikke cykelform:

(162)(3)(4,5)?


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Der skal nu ikke noget komma mellem 4 og 5 i den sidste cykel, og nej, den inverse permutation skal jo indeholde den inverse cykel til (162), som jo er  (126) .


Svar #19
24. november 2014 af mariax2 (Slettet)

Hvordan ved du at der skal parentes rundt om (126) og ikke (1263) ?


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#19

Fordi 3 jo er et fixpunkt i permutationen. 3 afbildes i sig selv, og det vil følgelig også være tilfældet i den inverse permutation. Parenteserne afgrænser de cykler, som permutationen er sammensat af.


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.