Matematik

Er y=2x-3 tangent til parablen f(x)=x^2-6x+5

25. november 2014 af AndersenJakob (Slettet) - Niveau: B-niveau

Spørgsmålet lyder:

En funktion f er givet ved: f(x)=x2-6x+5 og en ret linje er givet ved: y=2x+3

- Undersøg om linjen er en tangent til grafen for f

Jeg sidder og bøvler lidt med hvordan jeg skal gribe det an, for f'(x) er jo f'(x)=2x-6 ..  


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2014 af mathon

    Løs
               f '(xo) = 2
    sammenlign
                         f(xo) + 2xo med 3


Svar #2
25. november 2014 af AndersenJakob (Slettet)

jeg forstår det ikke lige, sammenlign med 3? jeg er helt væk :p


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Alternativt: Undersøg, om linien y = 2x + 3 skærer parabelen y = x2 - 6x + 5 . Hvis der er netop 1 skæringspunkt, er linien tangent til parabelen. Find derfor diskriminanten i ligningen

         x2 -6x + 5 = 2x + 3 ,

dvs

        x2 - 8x + 2 = 0 .

Hvis diskriminanten er lig med 0, er linien tangent til parabelen, ellers ikke.


Svar #4
25. november 2014 af AndersenJakob (Slettet)

okay, så 8^2 - 4*1*2 er jo langt fra 0. dvs. at den ikke er en tangent.fordi at den ikke har 1 skæringspunkt. hvilket den ville have haft hvis d var 0 ? :p 

dvs. jeg finder ud af om den er en tangent ved at sætte dem lig hinanden, og se om der kommer 1 skæringspunkt ud af det? :p 


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt.


Svar #6
25. november 2014 af AndersenJakob (Slettet)

Jeg takker og bukker! :D 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2014 af mathon

Løs
               f '(xo) = 2
               xo = 4
    sammenlign tangentligningen
                         y = 2x + f(4) + 2·4 = 2x + (-3) + 8 = 2x + 5   med   y = 2x + 3

tangenten med hældningskoefficient 2
har ligningen
                        y = 2x + 5 hvorfor linjen med ligningen  y = 2x+3  ikke er tangent.


Skriv et svar til: Er y=2x-3 tangent til parablen f(x)=x^2-6x+5

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.