Matematik

Hjælp til differentialeregning

26. november 2014 af vivi2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa.
jeg prøver lige igen. Jeg sidder og bøvler med en matematik aflevering, og jeg kunne rigtig godt tænke mig noget hjælp. Der må meget gerne være dybdegående forklaringer og uddybende begrudelse på det svar du oprette:-) Mangler hjælp til opgave b og c
På forhånd tak.


I en model for, hvordan en bestemt population udvikler sig i tidens løb, antages det, at populationens væksthastighed er proportional med populationens størrelse.
Tiden t måles i døgn, og proportionalitetskonstanten er 0,084. Det antages, at der til at begynde med er 10 individer i populationen.

a) Opskriv en differentialligning, der beskriver populationens udvikling.
Væksthastigheden er dN/dt hvor N er populationens størrelse
 dN/dt = k*N = 0,084 * N

b) Bestem ved hjælp af modellen antallet af individer efter 7 døgn.

I modellen antages det, at populationens vækst efter de 7 døgn ændrer sig, således at antallet y af individer i populationen som funktion af tiden t opfylder differentialligningen

                     dy                   
                     -- = 0, 22 y(100 - y)
                     dx                   

c) Bestem, hvor mange døgn der går, før antallet af individer i populationen er nået op på 90% af populationens maksimum.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. november 2014 af LeonhardEuler

Du fik hjælp i dit andet indlæg. 

a) Når en variabel y er proportional med en variabel x,  vil  det sige at det findes en proportionalitetskonstant  k således at 

                     y = k • x 

I dette tilfælde er y populationens væksthastighed dN/dt og x er populationens størrelse  og proportionalitetskonstant er 0,084    dvs. 

        dN/dt = 0,084 • N

b) Find en løsning N(t) til differentialligningen og lad konstant c = 10, da det er populationens begyndelsesstørrelse. Beregn derefter N(7)


Svar #2
26. november 2014 af vivi2 (Slettet)

Det er også primært opgave b og c jeg har brug for hjælp til, hvilket du jo ikke svarede på i det andet opslag......


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2014 af LeonhardEuler

#2 : Hvorfor opretter du så et nyt indlæg i stedet for at sige det?

c)     dy/dt = 0, 22 y(100 - y) 
                     

Find en løsning y(t) til differentialligningen og løs derefter y(t) = 0,9•100 = 90


Svar #4
26. november 2014 af vivi2 (Slettet)

Tak.

Jeg forstår ikke helt hvad du mener med opgave b, kan du uddybe det? :-)


Svar #5
26. november 2014 af vivi2 (Slettet)

Og opgave c må du også gerne uddybe WilliamSidis :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2014 af LeonhardEuler

#4 : Det er ellers meget klart.

Find en løsning N(t) til differentialligningen, der opfylder N(0) = 10

Beregn derefter N(7)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. november 2014 af LeonhardEuler

-


Svar #8
26. november 2014 af vivi2 (Slettet)

Men hvordan gør jeg det? 


Skriv et svar til: Hjælp til differentialeregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.