Matematik

Kontinuitet og differentiabilitet

26. november 2014 af spiderm (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej med Jer/dig.

Jeg har en opgave, som jeg ikke kan finde ud af. 
Det kunne være rart, hvis nogen af jer vil hjælpe.

Opgave er på engelsk og ser således ud:

Provet hat f : R \ {0} → R given by

f(x)=x*sin(1/x)
can be extended to a continuous function on whole R, but that this extension is not differentiable at x = 0. 

På dansk, som jeg har forstået:

Bevis at f : R \ {0} → R er givet ved:

f(x)=x*sin(1/x)
kan udvides til en kontinuert funktion på hele R, men at denne udvidelse er ikke differentiabel ved x = 0.

Mit svar:

For at funktion f er kontinuert, så skal følgende relation gælde, som ser således ud:

\lim_{x\rightarrow a}f(x)=f(a)
hvor "a" er en konstant.

Jeg har to funktioner fra f(x), som er følgende:

f_1(x)=x

f_2(x)=sin(1/x)

Jeg skal nu regne ud med x = 0 og ser således ud:

f_1(x)=x\Leftrightarrow f_1(0)=0
den er kontinuert, fordi da det giver et tal.

f_2(x)=sin(1/x)\Leftrightarrow f_2(0)=sin(1/0)=udefineret
den er ikke kontinuert, fordi da det ikke kan givet et tal.

Dvs. at f(x)=x*sin(1/x) er ikke kotinuert, fordi da den ene er kontinuert og den anden er ikke kontinuert, hvilket vil give at funktionen er ikke kontinuert. Den er hellere ikke differentiabelt, fordi da funktionen er ikke kontinuert. 

På forhånd tak.


 


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2014 af peter lind

Pas på med brug af implikationspilene.

f(x) = x*sin(1/x) er ikke defineret  for x= 0. For alle andre værdier er funktionen kontinuert.

Der gælder imidlertid at hvis f(x) -> a for x -> 0 kan du gøre den kontinuerrt i hele R ved at udvide definitionen til at den er a for x=0.

Du skal altså vise at f(x) har en endelig grænseværdi for x-> 0


Skriv et svar til: Kontinuitet og differentiabilitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.