Matematik

Ligning af en brøker - Hjælp

27. november 2014 af Gyldenløw (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej; er der nogle der kan og vil hjælpe mig med denne opgave. - På forhånd tak.

Løs følgende ligning:

   3            x-2            x+2              3

 ____    -   ____    =   ____     +   ____

x - 5         3x-15        4x-20           2x-60


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. november 2014 af SuneChr

\frac{3}{x-5}-\frac{x-2}{3\left ( x-5 \right )}=\frac{x+2}{4\left ( x-5 \right )}+\frac{3}{2\left ( x-30 \right )}
Venstre side:   Forlæng den første brøk med 3 og sæt dem begge på fælles brøkstreg.
Højre side:       Forlæng den første brøk med (x - 30) og den anden brøk med  2(x - 5)
                        og sæt dem begge på fælles brøkstreg.
Gang derefter over kors, når begge brøker på hver side er sat på fælles brøkstreg.
Du skal først se på, for hvilke x hver af de oprindelige nævnere giver 0. Disse x må så udelukkes på forhånd. 


Svar #2
27. november 2014 af Gyldenløw (Slettet)

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2014 af SuneChr

# 1
Man kunne også ha' trukket højresidens første brøk over på venstre side og derefter få en fællesnævner
12(x - 5).


Skriv et svar til: Ligning af en brøker - Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.