Fysik

FYSIK - Intast kræfter!! DET HASTER

28. november 2014 af Anonym1222 - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har lidt problemer med at tegne de forskellige kræfter ind. 

Opgaven lyder: Tegningen viser banekurven for en bold, der hopper hen ad jorden. Tegn kræfterne på bolden i positionerne A, B, C og D..

Tak på forhånd :)

Vedhæftet fil: l.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Har du selv et (indtegnet) forslag ?

Det er nemmere at kommentere på, end at forklare/tegne forfra.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. november 2014 af hesch (Slettet)

#1:   Bolden er under hele hoppeturen påvirket af en nedadgående tyngdekraft.

Dette kan i et koordinatsystem tegnes ved funktionen   y = -g *m    ( sæt m = 1 ).

Når bolden rammer jorden, påvirkes den af en opadrettet kraftpuls, som du i koordinatsystemet fx kan tegne som en smal parabel med grenene nedad.

Det skal gælde, at summen af arealerne under parablerne = arealet under tyngdekraftgrafen. Arealet under parablerne bliver mindre og mindre, men til gengæld kommer disse kraftpulser hyppigere og hyppigere. (du skal blot skitsere dette).  Det giver ingen mening, blot at tegne en kraftvektor, for hvilken størrelse skal den have ?   "Arealet" af en tegnet vektor = længde * bredde = 0.


Svar #3
28. november 2014 af Anonym1222

#2

#1:   Bolden er under hele hoppeturen påvirket af en nedadgående tyngdekraft.

Dette kan i et koordinatsystem tegnes ved funktionen   y = -g *m    ( sæt m = 1 ).

Når bolden rammer jorden, påvirkes den af en opadrettet kraftpuls, som du i koordinatsystemet fx kan tegne som en smal parabel med grenene nedad.

Det skal gælde, at summen af arealerne under parablerne = arealet under tyngdekraftgrafen. Arealet under parablerne bliver mindre og mindre, men til gengæld kommer disse kraftpulser hyppigere og hyppigere. (du skal blot skitsere dette).  Det giver ingen mening, blot at tegne en kraftvektor, for hvilken størrelse skal den have ?   "Arealet" af en tegnet vektor = længde * bredde = 0.

Vi SKAL tegne på selve billedet. Er bare ikke helt sikker på hvordan det skal lade sig gøre. 


Svar #4
28. november 2014 af Anonym1222

#1

#0:  Har du selv et (indtegnet) forslag ?

Det er nemmere at kommentere på, end at forklare/tegne forfra.

nej, det har jeg ds ikke. kunne som sagt ikke helt forstå hvordan det skulle "indtegnes" :/


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. november 2014 af hesch (Slettet)

#3:  Den forlængede linie mellem A og C bliver så x-aksen i et koordinatsystem.

De opadrettede kræfter skiteseres ved noget lignende:

A                   C             osv.
∩                   ∩             ∩        ∩             (husk mindre og mindre areal)

Den nedadrettede tyngdekraft blot ved funktionen:    y = -g.    Skitser det blot på billedet.


Svar #6
28. november 2014 af Anonym1222

#5

#3:  Den forlængede linie mellem A og C bliver så x-aksen i et koordinatsystem.

De opadrettede kræfter skiteseres ved noget lignende:

A                   C             osv.
∩                   ∩             ∩        ∩             (husk mindre og mindre areal)

Den nedadrettede tyngdekraft blot ved funktionen:    y = -g.    Skitser det blot på billedet.

nårh, men skal kræfterne kaldes noget specielt el hvad? Ellers tak for svaret :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. november 2014 af hesch (Slettet)

Du kan jo bare skrive, at de opadrettede kræfter er pulserende normalkræfter fra gulvet, og at den nedadrettede kraft er en konstant tyngdekraft. Hvis du ovenikøbet skriver at pulsernes areal = tyngdekraftens areal, skulle den ged være barberet.

PS:  At disse pulserende kræfter er tegnet lidt "udflydende" skyldes jo at bolden "fjedrer", når den rammer gulvet.  Hvis den ikke gør det, kan den ikke hoppe.


Svar #8
28. november 2014 af Anonym1222

#7

Du kan jo bare skrive, at de opadrettede kræfter er pulserende normalkræfter fra gulvet, og at den nedadrettede kraft er en konstant tyngdekraft. Hvis du ovenikøbet skriver at pulsernes areal = tyngdekraftens areal, skulle den ged være barberet.

Tusind tak, det hjalp virkelig meget :) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. november 2014 af hesch (Slettet)

#8:  PS:   pulsernes areal tyngdekraftens areal.

Bolden taber jo en anelse potentiel/kinetisk energi undervejs, men opgaveretteren må forstå meningen.  Det er under bagatelgrænsen.


Skriv et svar til: FYSIK - Intast kræfter!! DET HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.