Fysik

7.5 stjerneforbindelse

06. december 2014 af multo26 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En brugsgenstand består af tre spoler, hver med impedansen 200Ω og cosφ=0,75, som er koblet i stjerneforbindelse. Brugsgenstanden er sluttet til et net med 3gange400/230V, 50 Hz.

Beregn a) den optagne strøm

Den eneste ide jeg kan komme på for at finde den optagne strøm er at regne P ud først. Kan man det?

Vh.


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. december 2014 af hesch (Slettet)

cos φ = 0,75   =>  Z = 200/ 41,4º      (induktiv last).

I = U / R  (ohms lov)   alias     I = U / Z


Svar #2
18. december 2014 af multo26 (Slettet)

Hvordan med de 2 her?

c) find den samlede wattløse effekt QL

d) kondensatorbatteriets reaktive effekt Qc

f) den resulterende støm i nettet.

og tak.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. december 2014 af hesch (Slettet)

c)   I = U / Z = 230V / 200/ 41,4º = 1,15/ -41,4º A

Q = 3 * U * ( abs( I ) * sin -41,4º )~ = 524,75 VAr     ( ~ betyder konjugeret )

d) og f) :  Mangler oplysninger.


Svar #4
18. december 2014 af multo26 (Slettet)

Jeg glemte det her: Til brugsgenstandens klemmer kobles tre kondensatorer i trekantforbindelse, hvorved den samlede effektfaktor for brugsgenstand og kondensatorbatteri bliver 0,92.


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. december 2014 af hesch (Slettet)

cos φ = 0,92    => sin φ = 0,392

S * 0,92 = aktiv effekt   ( kendt )

Find S og beregn Q+C = S * 0,392

Kondensatorbatteriet skal forbruge en negativ reaktiv effekt = Q+C - Q     ( fordelt på 3 faser ).

Beregn kondensatorstørrelsen.


Svar #6
20. december 2014 af multo26 (Slettet)

#3

c)   I = U / Z = 230V / 200/ 41,4º = 1,15/ -41,4º A

Q = 3 * U * ( abs( I ) * sin -41,4º )~ = 524,75 VAr     ( ~ betyder konjugeret )

d) og f) :  Mangler oplysninger.

Hvad betyder abs(I)? Er det til at forklare på en anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. december 2014 af hesch (Slettet)

#3:  Det er den absolutte værdi af I, eller modulus til den komplekse værdi, om du vil.

abs( 3 + j4) = √( 32 + 42) = 5.

abs( 1,15/ -41,4º A ) = 1,15 A.


Skriv et svar til: 7.5 stjerneforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.