Fysik

7,6 trekantforbindelse

06. december 2014 af multo26 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Et apparat indeholder en 3-faset motor og et varmelegeme, som består af tre ens modstande i trekantforbindelse. Motoren er mærket 3 gange 380V, 50 Hz, 6,9 A. Cosφ=0,81.

Når apparattet tilsluttes nominel spænding og motoren er fuldt belastet optages en samlet effekt fra nettet på 5190W.

Bestem a) varmelegemets effekt.

Jeg har sagt Uf=Un/√3=380/√3=219V

Varmelegemets effekt P=Uf gange If(er det If eller In?)=219V gange 6,9A= 1511,1W

b) Samlede strøm.

Er den samlede strøm = In?

c) Størrelsen af varmelegemets resistanser. Kigger jeg på når jeg har svar på de to første.

Vh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2014 af hesch (Slettet)

Pmotor = 380V * (6,9A*√3) * (cos φ + j*sin φ) = 4541 * (cos φ + j*sin φ) = (3678 + j2663) VA

Varmelegemet må derfor optage (5190 - 3678)W = 1512W.

Du har så fundet det samme resultat for varmeeffekten, ved at gange motorstrømmen med fasespændingen. At det giver det rigtige resultat, er en ren tilfældighed. Fremgangsmåden er forkert. (Har du smugkigget i facitlisten og "tilrettet" lidt regneregler, for at opnå dette resultat ?).

b)  Samlet effekt, S = (5190 + j2663)W = 5833/ 27,16 VA

Ihoved =  S / U = (5833 / 380 ) A = 15,35A

Ifase = Ihoved / √3


Svar #2
07. december 2014 af multo26 (Slettet)

Tilfældigvis gav det det rigtige resultat. Jeg prøvede bare med ohms lov. Men det var næsten for godt til at være sandt.


Svar #3
18. december 2014 af multo26 (Slettet)

Det her forstår jeg ikke: Pmotor = 380V * (6,9A*√3) * (cos φ + j*sin φ) = 4541 * (cos φ + j*sin φ) = (3678 + j2663) VA

Er det muligt at forklare præcis den del her: (cos φ + j*sin φ) ?

Er 6,9A Ieller Ihoved? Ihoved er det jeg kalder netstrøm, in.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. december 2014 af hesch (Slettet)

 Pmotor = 380V * (6,9A*√3) * (cos φ + j*sin φ) = 4541 * (cos φ + j*sin φ)

Hovedspænding   hovedstrøm   effektfator + j*reaktivfaktor

6,9A er fasestrømmen.

Jeg ved ikke hvad netstrøm er.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. december 2014 af hesch (Slettet)

#4:  Hvis man regner i faseværdier, og belastningerne er modstande, har man:

Pfase = Ufase * Ifase     =>

Psamlet = 3 * Ufase * Ifase = Uhoved * Ihoved = (Ufase*√3) * (Ifase*√3)


Skriv et svar til: 7,6 trekantforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.