Historie

Lov

14. december 2014 af Gymgy (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogle der har en ide om hvordan en lov analyseres i historie?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2014 af hesch (Slettet)

Fx er jyske lov en "hensigtslov" (tror jeg det hedder).  Dette står (vistnok) klart angivet på en af lovens første sider, og lovens hensigt er også angivet.

I moderne dansk lovgivning, anvender man ikke hensigtslove, og det er jo ærgerligt, for disse nutidige politikere kan aldrig formulere en lov stringent nok. Folk finder altid "huller" i loven, og udnytter disse.

Eksempel: For år tilbage, blev der indført en lov om, at folk der boede i usle lejlighed, og dermed fyrede med petroleum, skulle have et "tilskud"  i form af at man fjernede/nedsatte afgiften på petroleum.

Straks købte parcelhusejere pallevis af petroleumsdunke på 20L (max.-grænse iflg. loven) og hældte disse 1500L petroleum på oliefyret. Og det var vist ikke hensigten (der så ikke stod nævnt i loven).

Men ellers skal man bemærke, hvordan loven er disponeret, rækkefølgen af paragraffer, og sevfølgelig formuleringen af paragraffer. Fx kan der som een af de første paragraffer i miljøloven stå (nogenlunde):

pgf 2, stk 1:  Denne lov gælder for erhvervsdrivende, som frembringer bla, bla, bla.

Kommunen overser dette "som" og læser i stedet pgf 109, der tillader kommunen at opkræve et miljøaffaldsgebyr af Gud og hvermand, der er i besiddelse af et cvr-nummer, og altså er erhvervsdrivende. Så kommunen sender et girokort til alle disse, under henvisning til retningslinierne i pgf. 109.

Nu var det jo ikke jura, du spurgte ind til, men historie. Men et godt udgangspunkt er at læse jyske lov, hvis du ellers forstår det lidt "antikke" sprogindhold. Du vil se en markant forskel fra denne lov til nutidige love. Men nu siges det jo også, at jyske lov er den mest intelligente lov, der er lavet til dato. Så derfor forskellen.


Skriv et svar til: Lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.