Fysik

El-nettet

17. december 2014 af Sorteæble (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvorfor forskyder man vekselstrømmen 120 grader ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. december 2014 af hesch (Slettet)

#0: Du mener vinkelforskellen mellem to faser ?

Af symmetrigrunde:  Der er jo 3 faser,  360º / 3 = 120º.

Hvis man ikke havde vinkelforskel mellem faserne, og der derfor ikke var forskel på dem, kunne man jo lige så godt bare anvende een fase.

I Schweiz kører togene med to-fasede motorer, der ved kommutering kan "vende strømmen". To faser med hver to retninger giver fire kombinationer. Derfor er vinkelforskellen mellem de to faser på tog-elnettet her

360º / 4 = 90º.

Man har valgt 3 faser i det offentlige elnet, fordi 3 ens belastede faser, med vinkelforskellen 120º, giver en sammenlagt strøm = 0A.  Der bliver ingen 0-strøm (returstrøm), og derfor ingen strømvarmetab i 0-lederen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. december 2014 af hesch (Slettet)

#1  PS:  Ikke alene bliver summen af strømmene i 3 ensbelastede faser = 0A.

Akseleffekten på generatoren på elværket bliver konstant. Momentkurven på akslen bliver snorlige, og det er en stor fordel, for en generator på måske 300MW, hvor akselmomentet er ujævnt, kan altså godt få ruderne til at vibrere, og få betonen i bygningen til at slå revner.

Det samme gælder fx industrielle synkronmotorer:  Snorlige moment ved konstant belastning.


Skriv et svar til: El-nettet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.