Matematik

Bestemmelse af koordinater til vektor

17. december 2014 af hamza44 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejså har en opgave som jeg bøvler lidt med, jeg har fundet vektor b, men jeg kan ikke finde en løsning for vektor c (har vedhæftet opgaven) 

Håber nogen kunne give et hint!

Taaaakk

Vedhæftet fil: vektor opg.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Sætter man    a = [a1;a2]  og  c = [c1;c2]   har man så

         |a|2 = 4·3 + 4 = 16 , |c|2 = 4   og |a+c|2 = 20 = |a|2 + |c|2 ,

så vektorerne a og c repræsenterer siderne i en retvinklet trekant. Der gælder derfor, at ac = 0 . Derfor er

        c = -|câ/|a|

hvor â er tværvektoren til vektor a .


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2014 af Soeffi

#0

Hejså har en opgave som jeg bøvler lidt med, jeg har fundet vektor b, men jeg kan ikke finde en løsning for vektor c (har vedhæftet opgaven) 

Hvad fik du for b?


Svar #3
18. december 2014 af hamza44 (Slettet)

Jeg har prøvet at gøre, som du siger, men når jeg lægger længderne af de to vektorer sammen passer det ikke?

Hvad gør jeg forkert?

Vedhæftet fil:rigtigt.png

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. december 2014 af Soeffi

\left | \textbf{a} \right |=\sqrt{2^{2}+(2\sqrt{3})^{{\color{Red} 2}}}


Svar #5
18. december 2014 af hamza44 (Slettet)

Jep, opdagede det godt :-)


Svar #6
18. december 2014 af hamza44 (Slettet)

Andersen11 kunne du evt. forklare (bare kort), hvordan du når frem til formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. december 2014 af Soeffi

#1

|a|2 = 16 , |c|2 = 4 og |a+c|2 = 20.

Vektorerne ac og a+c danner siderne i en trekant. Da |a+c|= |a|+ |c|2 er trekanten i følge Pythagoras læresætning retvinklet, hvor a og c er kateter og a+c hypotenusen. Derfor er a og c vinkeltrette på hinanden og det fremgår af tegningen, at c er drejet 90º i urets retning i forhold til a. Dvs. c = -|câ/|a|, hvor â er tværvektoren til vektor a eller a drejet 90º imod urets retning.


Skriv et svar til: Bestemmelse af koordinater til vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.