Matematik

Sfd ifølge euklids algoritme

18. december 2014 af zartorium (Slettet) - Niveau: B-niveau

passer det at den sfd(11205,6195)= 15? opgaven vil have at jeg skal bruge euklids metode. Jeg ville spørgre om nogen kunne checke om det er korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2014 af mathon

eller
                 11205 = 33·5·83         6195 = 3·5·7•59


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2014 af LeonhardEuler

Det er korrekt.


Svar #3
18. december 2014 af zartorium (Slettet)

mange tusinde tak det var en lettelse at jeg forstod det. lol :)


Svar #4
18. december 2014 af zartorium (Slettet)

jeg har lige et mere hvordan finder jeg ud af om 12707 og 7807 er primiske?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. december 2014 af mathon

Undersøg om 12707 og 7807 har fælles primfaktorer:

                12707 = 97·131            7807 = 37·211


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. december 2014 af peter lind

Det er lettere at finde største fælles devisor ved brug af euklids algoritme.

Hvis du kalder r0 for det største tal her 12707 og det næststørste tal for r1  kan du finde resten r2 ved division af r0 med r1. Dernæst finder du resten r3 ved division af r1 med r2 o.s.v. altså mere generelt ri+1 er resten ved division af ri-1 med ri. Det sidste tal inden resten bliver 0 er den største fælle devisor.

Regneark har en funktion Mod til at finde resten

Du skal altså finde mod(r0,r1) = r2, mod(r1, r2) = r3 o.s.v

Anbring  r0 (her 12707 i A1 og r1 her 7807) i A2  skriver du i A3 Mod(A1, A2) Cellen A3 kopierer du så nedad et passende antal gange.. Hvis du kopierer for langt ned får du nogle celler hvor der står fejl. Det gør det nemt at finde det sidste tal som ikke er 0


Skriv et svar til: Sfd ifølge euklids algoritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.