Matematik

Bestem F(x) i lineær funktion

18. december 2014 af IdaAndersen24 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!
Opgaven lyder:
Om en lineær funktion oplyses at grafen går igennem punktet P(5,11) og har hældningskoeifficienten 3.
Jeg skal så bestemme forskriften for f(x)

Altså det enste jeg ved er at den skal starte med F(x)=3x, og så ved jeg ikke hvad resten er..
Nogen som kan hjælpe? :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2014 af Therk

Jeg tror du blander F(x) og f(x) sammen, men mener den samme funktion: Pas på med det og sørg for at benævne din funktion rigtigt.

Hvis din funktion er lineær betyder det at funktionen har forskrift på formen

f(x) = ax+b

hvor a angiver hældningen og b angiver skæring med y-aksen. Med viden om at a=3 (hældningskoefficienten) kan du bruge dit punkt til at finde b, som er den eneste ukendte. Med dit punkt må der nødvendigvis gælde at når x=5 så er f(x)=11. Skrevet på en pænere måde:

\underbrace{11}_{f(5)} = 3\cdot \underbrace{5}_x+b

Så har du egentlig svaret! Løs ligningen

11 = 3\cdot 5 +b

og indsæt så det fundne b i forskriften for den rette linje, givet længere oppe.


Svar #2
18. december 2014 af IdaAndersen24 (Slettet)

Tusind tak! Virkelig godt forklaret!!
 


Svar #3
18. december 2014 af IdaAndersen24 (Slettet)

Har lige et problem.. Kan ikke finde ud af at isolere b!

Skal man ikke sige 11-3/5=b eller noget i den stil?
Jeg kan se bag i bogen at b er -4 og det bliver mit regnestykke ikke.. :(


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Isoler b af ligningen    11 = 3·5 + b   fra #1 , dvs.

        b = 11 - 3·5 = ...


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2014 af Therk

#3

Har lige et problem.. Kan ikke finde ud af at isolere b!

Skal man ikke sige 11-3/5=b eller noget i den stil?
Jeg kan se bag i bogen at b er -4 og det bliver mit regnestykke ikke.. :(


Hvis du først finder hvad 3·5 giver, så tror jeg det er nemmere for dig at se hvad b skal blive.


Skriv et svar til: Bestem F(x) i lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.