Matematik

Matrixrepræsentation

19. december 2014 af Mixzo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg er løbet ind i problemer. (Jeg har tjekket en anden tråd med samme type opgave, jeg har dog anderledes problemer).

Jeg skal bestemme matrixrepræsentationen for L i to baser nemlig
base 1: (1, x, x2,x3)
base 2: (1, 1-x,(1-x)2,(1-x)3).

Jeg har funktionen

  [L(p)(x)={1 \over 2}p(x) + {1\over 2}p(1-x)]
Jeg vil gerne finde L(1), L(x), L(x2) og L(x3) i forhold til base 1.
og jeg vil gerne finde L(1), L(1-x), L((1-x)2) og L((1-x)3) i forhold til base 2.

Jeg tror fejlen ligger i, at jeg ikke indsætter korrekt i funktionen. Når jeg indsætter gør jeg på følgende måde

[L(1)={1\over 2}\cdot 1 + {1 \over 2}\cdot (1-1)= {1\over 2}\\ L(x)={1\over 2}\cdot x + {1 \over 2}\cdot (1-x)={1\over 2}\\ L(x^2)={1\over 2}\cdot x^2 +{1\over 2}\cdot (1-x)^2= {1\over 2} -x + 1x^2\\ L(x^3)={1\over 2}\cdot x^3 + {1\over 2}\cdot (1-x)^3={1\over 2}-{3\over 2}x+{3\over 2}x^2]
Der skal gælde at den fremkommne matrix, lad os kalde den A, A=A2
Hvad gør jeg galt og ligeledes er jeg meget i tvivl om hvordan jeg indsætter base to i funktionen..


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2014 af [email protected] (Slettet)

Kunne se bedre ud, hvis du havde skrevet det i et dokument også kunne se det. Det svært at holde styr på det, medmindre jeg skriver det ned.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2014 af Stats

Din krydsedulle skulle nok se sådan her ud :D

L(1)={1\over 2}\cdot 1 + {1 \over 2}\cdot (1-1)= {1\over 2}\\ L(x)={1\over 2}\cdot x + {1 \over 2}\cdot (1-x)={1\over 2}\\ L(x^2)={1\over 2}\cdot x^2 +{1\over 2}\cdot (1-x)^2= {1\over 2} -x + 1x^2\\ L(x^3)={1\over 2}\cdot x^3 + {1\over 2}\cdot (1-x)^3={1\over 2}-{3\over 2}x+{3\over 2}x^2

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #3
20. december 2014 af Mixzo (Slettet)

Hov sorry glemte at putte det ind i Latex format.
Indlægget skrevet igen.

 

Jeg er løbet ind i problemer. (Jeg har tjekket en anden tråd med samme type opgave, jeg har dog anderledes problemer).

Jeg skal bestemme matrixrepræsentationen for L i to baser nemlig
base 1: (1, x, x2,x3)
base 2: (1, 1-x,(1-x)2,(1-x)3).

Jeg har funktionen

  L(p)(x)={1 \over 2}p(x) + {1\over 2}p(1-x)
Jeg vil gerne finde L(1), L(x), L(x2) og L(x3) i forhold til base 1.
og jeg vil gerne finde L(1), L(1-x), L((1-x)2) og L((1-x)3) i forhold til base 2.

Jeg tror fejlen ligger i, at jeg ikke indsætter korrekt i funktionen. Når jeg indsætter gør jeg på følgende måde

L(1)={1\over 2}\cdot 1 + {1 \over 2}\cdot (1-1)= {1\over 2}\\ L(x)={1\over 2}\cdot x + {1 \over 2}\cdot (1-x)={1\over 2}\\ L(x^2)={1\over 2}\cdot x^2 +{1\over 2}\cdot (1-x)^2= {1\over 2} -x + 1x^2\\ L(x^3)={1\over 2}\cdot x^3 + {1\over 2}\cdot (1-x)^3={1\over 2}-{3\over 2}x+{3\over 2}x^2
Der skal gælde at den fremkommne matrix, lad os kalde den A, A=A2
Hvad gør jeg galt og ligeledes er jeg meget i tvivl om hvordan jeg indsætter base to i funktionen..

Umiddelbart passer pengene, hvis L(1) = 1 og ikke en halv...

Men jeg forstår ikke hvordan man sætter basis vektorerne korrekt ind i funktionerne


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det ser ud til at der er tale om et rum af polynomier af grad højst 3.

Der er givet en funktion L(p) defineret ved

        L(p)(x) = (1/2)·p(x) + (1/2)·p(1-x)

og man skal finde matrixrepræsentationen for L i de to baser

base 1: (1 , x, x2, x3)
base 2: (1, 1-x, (1-x)2, (1-x)3)

Man har så

        L(1)(x) = (1/2)·1 + (1/2)·1 = 1
        L(x)(x) = (1/2)·x + (1/2)·(1-x) = (1/2)
        L(x2)(x) = (1/2)·x2 + (1/2)·(1-x)2 = (1/2) -x + x2
        L(x3)(x) = (1/2)·x3 + (1/2)·(1-x)3 = (1/2) -(3/2)x + (3/2)x2


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man har så, i basen 1:

        \textup{\textbf{A}}=\begin{pmatrix} 1& \frac{1}{2} & \frac{1}{2} &\frac{1}{2} \\ 0& 0 & -1 &-\frac{3}{}2 \\ 0& 0 & 1 & \frac{3}{2}\\ 0& 0 & 0 & 0 \end{pmatrix}

og ved beregning ser man, at A2 = A


Svar #6
20. december 2014 af Mixzo (Slettet)

#4 Okay, 
Umiddelbart vile jeg så ud fra dine beregninger sige, at 

L i forhold til base 2 
Så bare vil bytte rundt på ledene i udregningen?

Og udtrykker du den virkelig som _{base 1}[L]_{base 1}
I så fald, er der et eller andet basic ved sættelse i funktioner jeg ikke forstår.

Edit:
Okay, jeg kan se i svar #5 at du har gjort, som jeg gerne ville have det.
Men forstår ikke hvordan man sætter 1 ind i funktionen p(x-1) Og bare sådan generelt, hvordan jeg skal sætte vektorerne i base 2 ind i samme funktion.. Der er noget basic, jeg ikke forstår her.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Er det beregningen af L(1) du ikke forstår? Polynomiet 1 har værdien 1 uanset hvad x er. Derfor er

        (1)(x) = 1   og (1)(1-x) = 1 , så L(1)(x) = (1/2)·1 + (1/2)·1 = 1.

Hvis vi kigger på base 2, er billederne

        L(1) = (1/2) + (1/2) = 1
        L(1-x) = (1/2)·(1-x) + (1/2)·(1 - (1-x)) = (1/2)·(1-x) + (1/2)·x = (1/2)
        L((1-x)2) = (1/2)·(1-x)2 + (1/2)·x2 = (1/2)·(1-x)2 + (1/2)·(1-x)2 +x -(1/2) = (1-x)2 - (1-x) + (1/2)
        L((1-x)3) = (1/2)·(1-x)3 + (1/2)·x3 = (1/2) -(3/2)x + (3/2)x2 = (3/2)·(1-x)2 +3x -(3/2) - (3/2)x + (1/2)
                       = (3/2)(1-x)2 - (3/2)(1-x) + (1/2)

og man ser, at matricen A for dene basis 2 er nøjagtigt den samme som for basis 1.


Svar #8
20. december 2014 af Mixzo (Slettet)

#7 Det var præcis de udregninger jeg ikke forstod. Tak, fordi du gad skærer det ud i pap for mig.
God jul


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. december 2014 af jepsendu (Slettet)

#7

Jeg forstår ikke hvorfor der i  L((1-x)^2) står  

L((1-x)^2) = (1/2)·(1-x)^2 + (1/2)·x^2 = (1/2)·(1-x)^2 + (1/2)·(1-x)^2 +x -(1/2) = (1-x)^2 - (1-x) + (1/2)

og ikke

 L((1-x)2) = (1/2)·(1-x)2 + (1/2)·(1-(1-x)^2) = (1/2)·(1-x)2 + (1/2)·(1-x)2 +x -(1/2) = (1-x)2 - (1-x) + (1/2)

Er der noget der kan forklare mig det ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Her er p(x) = (1-x)2   og dermed er p(1-x) = (1 - (1-x))2 = x2 .


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. december 2014 af jepsendu (Slettet)

aaaaah, selvfølgelig, mange tak ;)


Skriv et svar til: Matrixrepræsentation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.