Matematik

HJÆLP: Induktionsbevis

20. december 2014 af Lynd (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, spørgsmålet lyder således:

Bevis ved matematisk induktion at for et hvilket som helst positivt heltal større eller lig med 3 (n ∈ {3,4,5...} ) har vi at:

P(n):  n2 > 2n + 1

Jeg er klar på at jeg først skal vise basistilfældet, dvs. n = 3, altså:

P(3):  32=9 > 2*3+1 = 7 hvilket er sandt.

Herefter antager jeg at P(k) er sandt, dvs. P(k): k2 > 2*k+1. Derefter skal jeg bevise P(k+1): (k+1)2 > 2(k+1) +1 = 2k + 3. Det er her jeg går i stå. Jeg har prøvet mig frem med at omdanne venstre side til højre side, men kan ikke komme længere end som nedenfor.

P(k+1):    (k+1)2 = k2 + 2k + 1   >    2k + 1 + 2k + 1 (ved brug af P(k)) = 4k +2 = 2(k+1)... men mangler selvfølgelig det sidste +1 for, at det er bevist. Hjælp! Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. december 2014 af Mark321 (Slettet)

Benyt at 4k + 2 > 2k + 3 


Svar #2
20. december 2014 af Lynd (Slettet)

Nå ja... Det er jo ret ligetil. >_>' Mange tak.

Det konkluderer vi bare ud fra at k >= 3 går jeg ud fra?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. december 2014 af Mark321 (Slettet)

Ja netop


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Altermativt har man:

        P(n): n2 > 2n + 1 ⇔ n2 -2n + 1 > 2 ⇔ (n-1)2 > 2

som er sandt for n-1 > 1 , dvs for n > 2 . 


Skriv et svar til: HJÆLP: Induktionsbevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.