Matematik

lokale ekstrema

26. december 2014 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej, er der nogen, der kan hjælpe mig med denne opgave? 

jeg er i tvivl om a) ift. lokale ekstrema om det bare f'(x)=0

og i b) ved jeg ikke helt hvad det er man skal..


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. december 2014 af mathon

a)
               \small f{\, }'(x)=0


Svar #2
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

men når der står lokale ekstrema er det så bare alle ekstrema?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. december 2014 af mathon

Ja


Svar #4
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

og skal man også beregne funktionsværdien, eller vil det være nok med bare x-værdien?


Svar #5
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

men hvad med opgave b) hvad betyder c helt præcist?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. december 2014 af mathon

c er en parameter - dvs en variabel konstant.

Find monotoniintervallerne for f(x)
og bestem globalt minimum og lokalt minimum.

Dernæst bestemmer du antal løsninger for c.


Svar #7
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

men hvordan kan den så løses for det virker lidt uigennemskueligt..


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. december 2014 af mathon

         \small f{\, }'(x)=0

         \small 3x^3+3x^2-6x=0

         \small x^3+x^2-2x=0

         \small x\cdot \left (x^2+x-2 \right )=0

         \small x\cdot (x+2)(x-1)=0

\small f{\, }'(x)\! \! :          -          0          +         0          -          0           +
            __________-2 __________0 __________1 __________>
  \small f(x)\! \! :  aftagende        voksende        aftagende       voksende
         


Svar #9
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

når nej, den har jeg løst det er opgave b) :)


Svar #10
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

monotoni: 

x < -2 aftagende 

x > -2 voksende 

x > 0 aftagende 

x > 1 voksende 

men det med de lokale ekstrema og globale ekstrema forstår jeg ikke helt, er det så funktionsværdien der skal findes`?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. december 2014 af mathon

Der er l minima for \small x=\left\{\begin{matrix} -2\\1 \end{matrix}\right.

          f(-2) = -5
          f(1) = 7/4

hvorfor
                globalt minimum = -5
                lokalt minimum = 7/4


Svar #12
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

vil det så ikke være en god ide fra opgave a) og så bestemme funktionsværdien eller y-værdien for ekstrema? 


Svar #13
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

men jeg forstår stadig ikke det med f(x)= c 


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. december 2014 af mathon

Se grafen for f(x) på din grafregner:

                                                              for
                                                                     \small c< -5                               ingen løsning

                                                                     \small c= -5                               1 løsning

                                                                     \small -5< c< \tfrac{7}{4} \; \vee \; c> 3        2 løsninger

                                                                     \small c= \tfrac{7}{4}\; \vee \; c=3                  3 løsninger

                                                                     \small \tfrac{7}{4} < c< 3                           4 løsninger


Svar #15
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

vil det sige at c blot er det samme som x?


Svar #16
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

men hvordan kan man se hvor mange løsninger der er?


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. december 2014 af mathon

          På dit CASværktøj tegnes grafen for  f(x)
og
          grafen for  g(x) = c    hvilket er en ret linje parallel med x-aksen.

          Forskellige værdier for c giver et variabelt antal løsninger dog højst 4.
                                                                    

                       


Svar #18
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

okay, mange tak!


Svar #19
26. december 2014 af Ellapigen (Slettet)

eller vent der er vel tre minima? for x tilhørende -2,0 og 1? 

og så er der et globalt minimum -2,-5?


Brugbart svar (0)

Svar #20
26. december 2014 af mathon

Der er for
                     x = -2 globalt minimum = -5
                     x = 0 lokalt maksimum = 3
                     x = 1 lokalt minimum = 7/4


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.