Andre fag

Jura! Nogen der kan hjælpe med en case?

20. januar 2015 af Mus1339 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgave 1

Bo er 27 år gammel og sidder i kørestol, fordi han brækkede begge ben ved en ulykke for 3 måneder siden. Bo skal udskrives fra hospitalet nu og tilbage til sin lejlighed.

Bo bor i en stuelejlighed, som han købte for 5 år siden. Det er ikke noget problem at komme ind i opgangen og ind ad hoveddøren. For der er tidligere blevet lavet en slidske ved opgangen til en tidligere nabo. Bo kan se, at han ikke vil kunne komme ud på toilettet med en kørestol, fordi toiletdøren er for smal. Desuden er det svært at komme over dørtrinnet. De øvrige døre i lejligheden er ikke noget problem. Bo søger derfor kommunen om hjælp, efter servicelovens (SEL) § 116 om boligindretning, til at få fjernet dørtrinnet til toilettet og få gjort toiletdøren bredere.

SEL § 116. ”Kommunalbestyrelsen skal yde hjælp til indretning af bolig til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, når indretning er nødvendig for at gøre boligen bedre egnet som opholdssted for den pågældende.”

Bo søger om hjælpen den 1. oktober 2014, og modtager et kvitteringsbrev fra kommunen den 6. oktober 2014. Heraf fremgår bl.a. at den forventede sagsbehandlingstid er 2 måneder.

Anders er socialrådgiver, og skal behandle Bos ansøgning om hjælp til boligindretning.

Anders kan se af SEL § 116, at der er brug for helbredsmæssige oplysninger. Så han skriver straks til hospitalet og beder om at få hele journalen. Anders modtager journalen den 9. oktober 2014.

Af journalen fremgår bl.a., at Bo vil kunne gå med krykker om ca. 3 måneder og vil kunne gå uden hjælpemidler om ca. 6 måneder. Det fremgår også af journalen, at Bo 2 år tidligere har været indlagt med en alvorlig urinvejsinfektion som følge af en kønssygdom.

Anders kan nu se, at Bo ikke opfylder betingelsen i SEL § 116 om at have en varigt nedsat fysisk funktionsevne.

Den 19. december 2014 træffer Anders følgende afgørelse og sender den til Bo:
”Afgørelse om hjælp til boligindretning efter servicelovens § 116.
Kommunen har truffet afgørelse om, at du ikke er berettiget til hjælp efter servicelovens § 116. Du har ikke en varigt nedsat fysisk funktionsevne.

1

Socialrådgiveruddannelsen – januar 2015 (LTO)

[page2image1000]

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig. Med venlig hilsen
Anders Hansen”

...................................

Du skal nu redegøre for de forvaltningsretlige fejl, der er begået i sagen, og beskrive hvordan Anders burde have gjort. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2015 af LarsJensen0 (Slettet)

Hej,

første sted jeg lige ser en stor fejl, er at journalen udlevers direkte fra hospitalet og til sagsbehandleren. Den anmodning skal via Bo, der (hvis han har sund fornuft[1]) får egen læge til at sende de RELEVANTE OPLYSNINGER til sagsbehandleren.

Dernæst synes jeg ikke at afgørelsen er begrundet, der mangler regelhenvisninger, hvilke elementer afgørelsen støtter sig på og en klagevejledning. Desuden undrer det mig at Boikke er parts-hørt. Ombudsmanden (eller EB) venter på en henvendelse  (-:

Der er sikkert langt flere fejl.

Hilsen Lars

[1] Nogle kan sikkert finde på at sende et komplet udtræk fra sundhed.dk - Det synes jeg er en meget dårlig ide.


Svar #2
20. januar 2015 af Mus1339 (Slettet)

Tak for besvarelsen, det var også nogle af de samme fejl jeg har fundet, kunne bare ikke finde flere... :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2015 af LarsJensen0 (Slettet)

Hej igen,

man kan måske argumentere med at udleveringen af journaloplysningerne ikke er en forvaltningsmæssig fejl, men en overtrædelse af sundhedslovgivningen, da man kan sige at sundhedslovgivningen er mere speciel end forvaltningsloven. Lex Specialis retsanvendelsesprincippet. Nærmere afklaring af dette, må dog ske efter en nærmere gennemgang af relevente love.

Hilsen Lars


Svar #4
20. januar 2015 af Mus1339 (Slettet)

Jo tak, det kan jeg godt bruge noget af 


Skriv et svar til: Jura! Nogen der kan hjælpe med en case?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.