Matematik

funktioner med flere variabler

27. januar 2015 af Auras (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

I hvilket punkt antager funktionen 5x 2 + 2y 2 − xy − 3x − 3y

svaret skal være (1/2,1/2) 

er der nogen der kan hjælpe med at vise hvordan vi lave den opg. tak ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2015 af peter lind

Hvad antager funktionen ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#0

Start med at skrive funktionen ordentligt op (se vejledning i din anden tråd)

        f(x,y) = 5x2 + 2y2 - xy -3x - 3y

Find stationære punkter ved at løse ligningssystemet

        ∂f/∂x = 0  ∧  ∂f/∂y = 0


Svar #3
27. januar 2015 af Auras (Slettet)

OPS! Jeg glemte at skrive sit minimum under bibetingelsen x − y = 0?

svaret skal være (1/2,1/2) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Så er det lettest at benytte bibetingelsen y = x og så finde minimum for funktionen

        f(x,x) = 5x2 + 2x2 - x2 - 3x - 3x = 6x2 - 6x

der jo er et simpelt 2.-gradspolynomium i x. Find 2.-gradspolynomiets toppunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2015 af Stats

Hvad er egentlig forskellen på stationære punkter og ekstrema (punkter)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er ikke nødvendigvis lokalt ekstremum i ethvert stationært punkt, men lokale ekstrema i indre punkter skal findes blandt de stationære punkter.

Et stationært punkt opfylder

        ∂f/∂x = 0  ∧  ∂f/∂y = 0

(for funktioner af 2 variable).


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2015 af Stats

Ahh... Ja. Det giver jo god mening. :)

Vil det samme også gælde for en funktion med n variable?

f(x1,x2,...,xn)
∂f(x1,x2,...,xn)/∂x1 = 0 ∧ ∂f(x1,x2,...,xn)/∂x2 = 0 ∧ ,..., ∧ ∂f(x1,x2,...,xn)/∂xn = 0

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: funktioner med flere variabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.