Kemi

Fortynding af svovlsyre

28. januar 2015 af Nanna0212 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg står og skal bruge en 76 w/w% svovlsyre der skal laves ud fra koncentreret svovlsyre (95-97 w/w%) men kan simpelthen ikke finde ud af hvordan jeg skal lave denne beregning

Håber der er en venlig sjæl derude der kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2015 af mathon

                                             \small \begin{array}{|c|c|} svovlsyre&densitet\\ \hline 76\%&1278\; \frac{g}{L}\\ \hline 96\%&1773\; \frac{g}{L} \end{array}


Svar #2
28. januar 2015 af Nanna0212 (Slettet)

Kan du skrive hvilke beregninger jeg skal lave?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2015 af mathon

Hvis du eksempelvis ønsker

              100 mL 76% svovlsyre
               skal du bruge
                                    \small m_{76\%}(H_2SO_4)=(0,100\; L)\cdot \left (1278\; \frac{g}{L} \right )\cdot 0,76=97,128\; g  ren svovlsyre

Denne mængde ren svovlsyre skaffes fra 96% svovlsyre:

                                    \small \small V_{96\%}(H_2SO_4)=\frac{\frac{97,128\; g}{0,96}}{1773\; \frac{g}{L}} =0,057064\; L=57,06 \; mL

57,06 mL 96% svovlsyre hældes i en 100 mL-kolbe. Der tilsættes *forsigtigt demivand op til mærket.                                         

*koncentreret svovlsyre fortyndet med vand er ekstremt exoterm.


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. januar 2015 af mathon

Da koncentreret svovlsyre har større densitet end vand, er en bedre fremgangsmåde
at hælde lidt demivand i en 100 mL-målekolbe, hvorefter der tilsættes 57,06 mL 96% svovlsyre ( evt. med kolben i et vandbad). Den udviklede varmeenergi fordeles nu over et større volumen med stor specifik varmekapacitet. Til sidst efterfyldes med demivand op til mærket.


Svar #5
28. januar 2015 af Nanna0212 (Slettet)

Mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Fortynding af svovlsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.