Matematik

Differentialligning

28. januar 2015 af Heptan - Niveau: A-niveau

Jeg har problemer med at løse differentialligningen der beskriver de to kræfter en person i frit fald oplever:

F(t)=mg-cv(t)

Jeg skal løse den for hastigheden, v(t)


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. januar 2015 af peter lind

Venstre side kan omskrives til F(t) = m*dv/dt . Du har nu en differentialligning i v alene. Den kan løses med separation af variable eller panserformlen


Svar #2
28. januar 2015 af Heptan

Men -cv(t) er en luftmodstand, skal den ikke med i venstresiden?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. januar 2015 af peter lind

Du kan anbringe den hvor du vil. Hvis du vil bruge separation af variable er den bedst som de står. Hvis du vil bruge panserformlen er formlen baseret på at c*v står på venstre side


Svar #4
28. januar 2015 af Heptan

Jeg bruger panserformlen på

v'(t)+\frac{c}{m}\cdot v(t)=g

og får

v(t)=e^{-\frac{c}{m}t} \cdot \int ge^{\frac{c}{m}t} dt+c_1 e^{-\frac{c}{m}t}

hvor c1 er den nye konstant der fremkommer. Men jeg har problemer med at integrere integralet, er det korrekt at det giver

\int ge^{\frac{c}{m}t} dt=g\cdot \frac{m}{c}\cdot e^{\frac{c}{m}t}


Svar #5
28. januar 2015 af Heptan

Panserformlen

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #6
28. januar 2015 af peter lind

Det er korrekt


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt integreret.

Man kunne også benytte separation af de variable på differentialligningen

        v' = g - (c/m)v = -(c/m)(v - mg/c)

hvoraf

        v(t) = (mg/c) + c1·e-(c/m)t , c ≠ 0 .


Svar #8
28. januar 2015 af Heptan

Tusind tak!

Når man så finder stamfunktion til v(t) for at finde p(t) skal man så lægge endnu en konstant til, eller er det ikke nødvendigt?


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

I den generelle stamfunktion til v(t) vil der indgå endnu en arbitrær konstant c2 . Konstanterne c1 og c2 vil typisk blive fastlagt af betingelser for s(0) og v(0) .


Svar #10
28. januar 2015 af Heptan

F(t)=mg-cv(t)

Når personen bruger en faldskærm er c = 550.

Hvordan beregner man sluthastigheden vmin


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Sluthastigheden er konstanten    mg/c . Man lader t gå mod uendelig.


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. januar 2015 af peter lind

Det kommer jo an på hvaor langt han falder. Der tænkes nok på at han opnår en ligevægt, så de totale kræfter på personen bliver og hastigheden bliver konstant. I så fald er det givet ved m*g -c*v =0 Du kan også lade t ->∞ i din løsning


Svar #13
28. januar 2015 af Heptan

#12

Når du siger konstant, hvorfor betyder det så 0? Bliver de to kræfter lig med hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#13

Når hastigheden er konstant, er summen af kræfterne lig med 0, da accelerationen er 0. Denne betragtning giver samme resultat som hvis man lader t gå mod uendelig.


Svar #15
28. januar 2015 af Heptan

Er det her rigtigt forstået: når han åbner faldskærmen, så kommer der pludselig en acceleration opad, og manden accelererer opad indtil tyngdekraften trækker ligeså meget i ham som luftmodstanden bremser ham, og så er hans acceleration 0. Kan man overhovedet tale om en opadrettende acceleration, når han falder nedad?


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. januar 2015 af peter lind

Det er forkert. Der kommer en yderligere kraft opad som modvirker tyngdeaccellerationen. Den resulterende kraft er stadig nedad. Accellerationen aftager efterhånden som farten stiger og til slut blier den 0

Retningen af accellerationen og hastighedens retning kan godt være modsat hinanden. Det sker for eks. i det lodrette kast


Svar #17
28. januar 2015 af Heptan

Det forstår jeg ikke. Hvordan kan han blive ved med at accelerere nedad, når han åbner faldskærmen? Bliver han ikke bremset af den? Når han åbner faldskærmen er hans acceleration jo 0?


Brugbart svar (0)

Svar #18
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#17

Accelerationen er da ikke nødvendigvis 0 bare fordi faldskærmen bliver åbnet.

Uden faldskærm er accelerationen konstant g og pegende nedad. Når faldskærmen åbnes, vil accelerationen begynde at aftage i størrelse, men den vil stadig pege nedad, indtil accelerationen bliver 0. Man har jo netop her, at

        a(t) = g - (c/m)·v(t)


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. januar 2015 af peter lind

Det er korrekt at han bliver bremset men det betyder ikke at han ikke stadig accellerer nedad. Accellerationen bliver bare mindre end den ellers ville have været. Sagt med andre ord tyngdeaccellerationen er stadig den stærkeste

Du kan jo evt. beregne accellerationen i din model til to forskellige tidspunkter og sammenligne


Svar #20
28. januar 2015 af Heptan

Ahh, jeg har tegnet graferne for v(t) og a(t) nu, og det giver bedre mening. Dog viser grafen at hastigheden får en større værdi når t → ∞, indtil den bliver konstant. Det betyder vel at han bevæger sig langsomst i starten, eller hvad? Hvordan er sluthastigheden så et minimum?


Forrige 1 2 Næste

Der er 40 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.