Fysik

finde tyngdeaccelartionen

29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg har i et forsøg med en kugle prøvet at finde tyngdeaccelartionen. Det gøres ved at finde forskellige faldhøjder og regne tiden ud vha. en tidsmåler.

jeg har formlen:

y(t) = 1/2*g*t^2

Her bruger jeg lineær regression, hvor jeg har y(t) som er højden ud af y-aksen og t^2 ud af x-aksen:

jeg får følgende forskrift: y=0,207x

jeg bør få en hældning på 9,82 m/s^2 (nogen der kan se hvad der går galt?)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2015 af SuneChr

Du skal have t ud ad x-aksen og ikke t2
Hældningen af tangenten i t0 er da   9,82·t0   og er hastigheden


Svar #2
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

det giver ikke helt mening.. hvis jeg har formlen delta y = 1/2*g*t^2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. januar 2015 af Heptan

Hvis du havde t^2 ud af x-aksen ville den ligne noget à la

y = a * x^2

men det er ikke en lineær regression


Svar #4
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

nej, det er en potensfunktion, men min lærer sagde at så er a = 2 dvs. (t^2) = 2

og det kan den næsten aldrig være. (jeg ved ikke helt hvad han mente med, at det kunne den aldrig være)

så man er nødt til at beregne tiden i anden, som er på x-aksen og højden som er på y-aksen.


Svar #5
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

som jo giver en ligefrem proportionalitet...


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. januar 2015 af Heptan

Hvis du har beregnet t^2 og brugt den som x-værdi burde det vel virke.

Jeg kan ikke lige se hvad din lærer har tænkt


Svar #7
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

men jeg synes bare ikke, at det giver det jeg ønsker..


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. januar 2015 af mathon

Har du husket at kvadrere de målte tider, inden du foretog den lineære regression?


Svar #9
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

ja, dvs. tage tiden i anden ikke?


Svar #10
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

her er den.. det kan måske være noget med enheder eller sådan noget.. det var oprindeligt skrevet i millisekunder men jeg skrev om til sekunder.. og hvis jeg isolere a i formlen, så får jeg 9,70 m/s^2.. men ikke vha. lineær regression...


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, man laver regression med en lineær model på datasættet {t2 , y} .


Svar #12
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

her


Svar #13
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

her nogle data.. forstår ikke hvorfor jeg ikke får hældningen 9,82 m/s^2 eller i omegnen

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #14
29. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#13

I det viste er y ud ad 1.-aksen, mens t2 er ud ad 2.-aksen, og regressionen giver

        t2 = 0,207·y

dvs

        y = (1/0,207)t2 = 4,831·t2 =(1/2)g·t2

hvoraf

        g = 2·4,831 = 9,66 m/s2 .


Svar #15
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

vil det sige, at t^2 ikke er x-værdien?


Svar #16
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

det har jeg hele tiden troet..


Svar #17
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

og hvorfor skal man dividere med 1?


Brugbart svar (0)

Svar #18
29. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#17

Hvor mener du, at der divideres med 1?

#15

Genlæs forklaringen i #14 opg sammenlign med tallene i det vedlagte.


Svar #19
29. januar 2015 af Ellapigen (Slettet)

jeg kan godt se, hvad der er blevet gjort nu.. men jeg er stadig forvirret ift. hvad der skal være på y-aksen og af x-aksen..


Brugbart svar (0)

Svar #20
29. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#19

Du bestemmer da selv, hvad du sætter på 1.-aksen og 2.-aksen. Du har vist et plot, hvor y er ud ad 1.-aksen og t2 ud ad 2.-aksen, og så skal man jo fortolke regressionsudtrykket tilsvarende.


Forrige 1 2 Næste

Der er 38 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.