Fysik

Specifik smeltevarme

29. januar 2015 af Kim777 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. 

Hvis man skal beregne en temperatur, for en vandmængde ud fra følgende:

Hvis man smider 0,8 kg is med en temperatur på -20 C ned i en tønde med 10 L vand med en temperatur på 200 C.

Hvordan gør man så det? (har vedhæftet et billede af det jeg har forsøgt - men det giver ingen mening)

Vedhæftet fil: Unavngivetdsds.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2015 af mathon

opvarmning af is + smeltning af is + opvarmning af smeltevand  =  afkøling af tøndevand

\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! m_{is}\cdot c_{is}\cdot \Delta T_{is}+m_{is}\cdot L_{is}+m_{smeltevand}\cdot c_{vand}\cdot \Delta T_{smeltevand}=m_{t\o ndevand}\cdot c_{vand}\cdot \Delta T_{t\o ndevand}


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2015 af mathon

                    \begin {array} {|c|c|} &varmekapacitet \\ \hline m_{is}\cdot c_{is}&1,68\; \frac{kJ}{K}\\ \hline m_{is}\cdot L_{is}&267,2\; \frac{kJ}{K}\\ \hline m_{smeltevand}\cdot c_{vand}&3,36\; \frac{kJ}{K}\\ \hline m_{t\o ndevand}\cdot c_{vand}&42\; \frac{kJ}{K}\\ \hline \end{array}

         
         \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \left ( 1,68\; \frac{kJ}{K} \right )\cdot \left ( 20\; K \right )+\left ( 267,2\; \frac{kJ}{K} \right )+\left (3,36\; \frac{kJ}{K}\cdot \right )\cdot \left (T_{slut} \right )=\left ( 42\; \frac{kJ}{K} \right )\cdot \left ( (200-\{T_{slut}\}) K\right )

          \left ( 300{,}8 \; kJ\right )+\left ( 3,36\; \frac{kJ}K{} \right )\cdot T_{slut}=\left (8400 \; kJ \right )-\left ( 42\; \frac{kJ}{K} \right )\cdot T_{slut}


Svar #3
29. januar 2015 af Kim777 (Slettet)

Kan det passe at den samlede vandmængde i vandbaljen når isen er smeltet kun er faldet med 4 grader celcius?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. januar 2015 af mathon

                           \left (45,36\; \frac{kJ}{C} \right )\cdot T_{slut}=8099,2\; kJ

                            T_{slut}=\frac{8099,2\; kJ}{45,36\; \frac{kJ}{C}}

                            T_{slut}=178,6 \; C

................

      da \frac{kJ}{K}=\frac{kJ}{C}           


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. januar 2015 af mathon

Tøndevandets temperaturfald er således

                               \left ( 200-178,6 \right )C=21,4\; C


Svar #6
29. januar 2015 af Kim777 (Slettet)

Forstår ikke hvorfor du har sat \Delta T_{is} til at være 20 K


Svar #7
29. januar 2015 af Kim777 (Slettet)

Kan du lige prøve at beregne det hvis vi siger følgende:

Vandbalje: 50 L med en temperatur på 200 °C.
Istap: 0,8 kg med en temperatur på -50 °C

?


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. januar 2015 af mathon

Isen opvarmes fra -20°C til 0°, som er isens smeltepunkt, hvilket er en temperaturændring på (0 - (-20))°C.


Svar #9
29. januar 2015 af Kim777 (Slettet)

Hvordan kommer du frem til dette? 

m_{smeltevand}*c_{vand} = 3.36 kJ/K


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. januar 2015 af mathon

          m_{smeltevand}\cdot c_{vand} = (0,8\; kg)\cdot \left (4,2\; \frac{kJ}{kg\cdot K} \right )=3{,}36\; \frac{kJ}{K}


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. januar 2015 af mathon

  korrektion:

              \begin {array} {|c|c|} &varmekapacitet \\ \hline m_{is}\cdot c_{is}&1,68\; \frac{kJ}{K}\\ \hline m_{is}\cdot L_{is}&energi\; \; 267,2\; kJ\\ \hline m_{smeltevand}\cdot c_{vand}&3,36\; \frac{kJ}{K}\\ \hline m_{t\o ndevand}\cdot c_{vand}&42\; \frac{kJ}{K}\\ \hline \end{array}


Skriv et svar til: Specifik smeltevarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.