Fysik

Bestemmelse af effektivværdien

30. januar 2015 af Redub (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har efterhånden kæmpen længe med denne opgave, og stadig ikke kommet i mål med den. Er der en venlig sjæl, som kan fortælle mig, hvordan jeg kommer i mål med den?

Hvad jeg kan læse mig frem til i min bog, skal jeg bruge vektorer - men jeg kan kun finde længden...


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. januar 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Det ser fuldstændigt rigtigt ud, hvad du har lavet.  Du har netop beregnet og "tegnet" øjebliksværdierne.

Vektorerne kan du vel tegne som 56,5685 / 0º , 35,3553 / -30º  og summen af disse.

PS:  Dog bør du tegne graferne fra 0 - 360º, når nu opgaven beder om dette.  Zoom/flyt lidt på x-aksen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. januar 2015 af peter lind

effektivværdierne kan også beregnes som  kvrod(∑u(αi)2 )/n  Det er ikke så præcist som i #1; men jeg tror opgavestilleren har tænkt sig den metode.


Svar #3
30. januar 2015 af Redub (Slettet)

Tak for svaret begge to :) Jeg forstår bedst #1, så jeg tror jeg vil gå ud fra den metode :)


Svar #4
30. januar 2015 af Redub (Slettet)

#1 hvor får du 0 deg og -30 deg fra?


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. januar 2015 af hesch (Slettet)

#2:  Der er jo "snydt" lidt med plotning/tegning af graferne, men i opgaven står skrevet, at man skal bestemme effektivværdien af Ures .  Det bestemmer man vel så selv, hvordan man vil gøre.    :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. januar 2015 af hesch (Slettet)

#4:  Fra sin(α - )  og sin(α - 30º).


Svar #7
30. januar 2015 af Redub (Slettet)

Arrh ja! 1000 tak for hjælpen :D


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. januar 2015 af hesch (Slettet)

#0: Ures ser forkert ud.  Spidsværdien ses på tegningen som værende 100V.

Summen af spændingerne giver korrekt:   Ures = 125,8 / -11,46º V

Altså en spidsspænding på 125,8V


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. januar 2015 af hesch (Slettet)

#8:  Enten har man en komplekstalsregnende lommeregner, eller man gør sådan:

u1:   80 / 0º = 80

u2:   50 / -30º = 50*( cos(-30) + j*sin(-30) ) = 43,301 - j25

u1 + u2 = 123,301 - j25

| u1 + u2 | = √( 123,3012 + (-25)2 ) = 125,8

arg( u1 + u2 ) = arctan( -25/123,301 ) = -11,46º


Svar #10
30. januar 2015 af Redub (Slettet)

Min lommeregner omregner 35,3553_-30 om til 35,3553_1,42, og så får jeg I_max til 100, som kurverne også viser.. Resultatet skal give 89 V, men jeg sidder stadig lidt fast.


Brugbart svar (1)

Svar #11
30. januar 2015 af hesch (Slettet)

#10: Du regner i effektivværdier, men graferne for u1 og u2 viser jo øjebliksværdier.

Når du tegner Ures i samme billede som u1 og u2, bør du da tegne i samme værditype. ( Opgaven siger, at du skal tegne u1 og u2 som øjebliksværdier ).

Men for god ordens skyld:

56,5685 / 0º +35,3553 / -30º = 88,96 / -11,46º

( det forekommer mig af din dokumentation, at din lommeregner er indstillet til at regne i radianer )


Svar #12
30. januar 2015 af Redub (Slettet)

Så kommer jeg frem til dette i stedet for:

Ser det mere rigtigt ud?


Svar #13
30. januar 2015 af Redub (Slettet)

Hold nu op! Det er jo mig der sidder og sover!

Der står jo: "Bestem effektivværdien Ures af den resulterende spænding"

Umax/√2=88,96!

1000 tak for hjælpen! Så kom jeg endelig i mål med den :)


Brugbart svar (1)

Svar #14
30. januar 2015 af hesch (Slettet)

Velbekomme, men husk nu billedet:   0 - 360º


Svar #15
30. januar 2015 af Redub (Slettet)

Hov ja! Godt set ;)


Svar #16
30. januar 2015 af Redub (Slettet)

Jeg river lige op i tråden igen - da jeg har en opgave som minder UTROLIG meget om samme opgave som ovenfor.

Jeg ved ikke om det er mig, som ikke forstår ordet "indbyrdes" - men i min optik, betyder det, at de begge er forskudt 30 deg. Men resultatet er ikke korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #17
30. januar 2015 af hesch (Slettet)

"Indbyrdes forskudt" betyder vinkelforskellen mellem dem. Så ved addition kan du jo bare sætte den ene til 0º og dermed den anden til 30º.  Så er de indbyrdes forskudt 30º.

Når det nu er spændinger, der er tale om, så skriv Ueff osv., i stedet for Ieff , der konventionelt står for en strøm.


Svar #18
30. januar 2015 af Redub (Slettet)

Arrh ok! Endnu en gang, 1000 tak for hjælpen :D

Jeg får det lige rettet - formlerne bliver nemlig bare kopieret fra andre opgaver, så det er lige smuttet :)


Skriv et svar til: Bestemmelse af effektivværdien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.