Samfundsfag

Partiernes holdninger i DK

30. januar 2015 af SKOLEN124 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvad er Socialdemokraterne, Radikale venstre, Venstre, Liberal Aliance, DF og SF's holdning til fordelingspolitikken, Lighed/ulighed og den offentlige sekrtor/velfærdsstaten...

Hvad er partiets holdning til fordelingspolitikken?

Hvad er partiets holdning til lighed/ulighed?

Hvad er partiets holdning til velfærdsstaten?

Hvad er partiernes skattepolitik?

(Nogle der har nogle noter til det her eller ved noget?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. januar 2015 af KvinderDTU (Slettet)

Tjaa, jeg kan godt give dem mine erfaringer. 

Socialdemokraterne:

1. Hvad er partiets holdning til fordelingspolitikken? - Før i tiden var det danske demokrati en del nemmere at gøre sig klog på. Da var der i store træk kun venstrefløjen mod højrefløjen, de blå mod de røde. Men i dag er det en smule anderledes, da der nu også bliver lagt vægt på andre holdninger og værdier. Hvor det før var et spørgsmål om fordelingspolitik, altså hvordan de forskellige goder i samfundet skulle fordeles, er der nu også tale om værdipolitik. Værdipolitik er altså diskussionen om hvilke værdier, der skal præge samfundet og vægtes højest. Nogle af disse værdipolitiske spørgsmål kunne f.eks. være miljøpolitik, ligestillingspolitik, ulandspolitik, kulturpolitik, flygtningepolitik og retspolitik. Værdipolitik er således den politiske debat og diskussion. Socialdemokraterne ligger værdipolitisk lidt mod den værdipolitiske venstrefløj, som det også fremgår af figuren under. Socialdemokraternes værdier ligger bl. a. i at hver eneste borger har fuld frihed, at der er lighed mellem alle borgere og ikke mindst at samfundet skal være et fællesskab hvor de stærke hjælper de svage. Desuden arbejder de også med nogle andre underordnede værdier som er udvikling, åbenhed og ansvar.

2. Hvad er partiets holdning til lighed/ulighed? - Socialdemokratiets idégrundlag er den demokratiske socialisme. Målet for os er at frigøre mennesker, sikre deres tryghed og give hvert enkelt menneske mulighed for frit at bestemme over eget liv i ansvarlighed over for sig selv, for fællesskabet, naturen og de kommende generationer. Alle mennesker, uanset køn, race og tro, skal have muligheder, og for socialdemokraterne er dette krav om menneskets frihed uløseligt forbundet med kravet om arbejde til alle og lige adgang til samfundets goder. De socialdemokratiske ideer står derfor også lige i modsætning til enhver form for diktatur og til økonomisk ulighed. Socialdemokratiets ideer bygger på tillid til mennesket og tro på fremtiden. Socialdemokratiet værner om de grundlæggende menneskerettigheder. Vi værner om retssamfundet. Vi mener, at ægte frihed kun eksisterer, når politiske og sociale rettigheder samtidig findes. Vi mener derimod ikke, at lighed er en modsætning til begrebet frihed. Lighed skal være demokratiets grundvold ud fra ideen om alle menneskers lige værd.Socialdemokratiet tror også på sammenhold mellem mennesker. Solidaritet er vilje til sammenhold, også med hensyn at yde bistand til fattige og svage - internationalt og nationalt uanset race og tro. Men solidaritet er også afstandtagen fra racisme og fremmedhad.

3. Hvad er partiets holdning til velfærdsstaten?- Vi skal værne om vores velfærdsstat. Det kræver en stærk offentlig sektor, for uden den vil mange goder forsvinde. Vi skal have ret til at vokse op i gode vuggestuer og børnehaver, ret til et velfungerende uddannelsessystem, ret til en tryg alderdom og ret til at blive behandlet når vi er syge. Det at vi har en offentlig sektor, der uddanner folk og passer vores børn mm., er også et gode, som styrker den private sektor. De har også gavn af det arbejde, den offentlige sektor udfører. Private virksomheder har brug for folk med den rette uddannelse, og folk der har mulighed for at arbejde otte timer om dagen, fordi de kan få deres børn passet imens. En stærk privat sektor kræver en stærk offentlig sektor.  Vi vil ikke se passivt til mens de offentlige institutioner landet over kvalitetsforringes i samme grad, som vi har set det med den borgerlige regering. At vi arbejder for bedre velfærd og et stærkere fællesskab for et bedre Danmark.

4. Hvad er partiernes skattepolitik? - Socialdemokratiet og SF er gået sammen og har fundet en fælles skattepolitik. De går ind for at de allerrigeste skal betale mere i skat, end de mindre rige. Det er altså danskere med en årsindkomst over en million om året, som skal betale mest i skat. 
De vil have at indkomstafgifterne for usunde ting, som slik, cigaretter, chokolade og sodavand skal sættes op. De penge som de tjener ved indkomstafgifterne på usunde ting skal bruges til at få verdens bedste sygehuse. Der skal halveres på registreringsafgifterne for de biler, som er miljøvenlige, ved at have mindre kørselsafgift på motorveje. Kørselsafgiften træder først i kraft 5 år efter regeringsskifte. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2015 af KvinderDTU (Slettet)

Kan godt hjælpe dig med de andre også. Men wow det tager lidt tid at skrive det ned :P


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

I stedet for at kopiere det halve internet her, var det måske en bedre ide at give links til de steder, hvor du fandt informationen, for eksempel http://socialdemokraterne.wikispaces.com/Socialdemokraternes+aktiviteter+og+politik .

Man må formode, at elever på en gymnasial uddannelse selv er i stand til at læse og opsøge information. Tilsvarende må man kunne henvise til de øvrige partiers hjemmesider.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2015 af KvinderDTU (Slettet)

Ej okay, nu tager vi lige en slapper... 

- Faktisk er det lidt lettere for SKOLE124, at jeg skriver det her inde. Så kan hun/han bare lige kopiere det ind til sine noter...


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. januar 2015 af KvinderDTU (Slettet)

#1 Men prøv også at tjek denne ud: (Link fjernet pga. dødt link. Mvh. Studieportalen.dk)


Svar #6
31. januar 2015 af SKOLEN124 (Slettet)

#5 Tak for hjælpen :)  


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. februar 2015 af UG124 (Slettet)

#4

Ja, det er det sikkert, men du skal stadigvæk angive kilder. 


Skriv et svar til: Partiernes holdninger i DK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.