Fysik

Temperaturkoefficient

30. januar 2015 af taokvinde (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! Kan jeg få hjælp til opgave 1) nr. 5 til at finde temperaturkoefficienten?

Har forsøgt dette: α = 10Ω - 6Ω/6Ω ·100 ºC = 0,0066 ºC-1

er det rigtigt?

Vedhæftet fil: Fysik modul 2-Ellære.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2015 af mathon

R0·α = 0,04 Ω/C    

α =  (0,04 Ω/C)/(6 Ω) = 0,0067 c-1  

                  Rt = (6 Ω)·(1+(0,0067 C-1)·t)

                 


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2015 af mathon

    Den indtegnede rette linje
har ligningen:
                            R(t) = (0,04 Ω/C)·t + (6 Ω)


Svar #3
30. januar 2015 af taokvinde (Slettet)

Forstår ikke din udregning. Er det ikke det samme jeg har gjort, bare på en lidt anden måde? Kan jeg bruge min udregning?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2015 af mathon

Så skal du notere
                                 \alpha \cdot R_0    er linjens hældningskoefficiet a=0,04\; \frac{\Omega }{^{\circ}C}

         hvoraf
                                 \alpha =\frac{0,04\; \frac{\Omega }{^{\circ}C}}{6\; \Omega }=0,0067 \; ^{\circ}C^{-1}

da du fra fysiktimerne 
har sammenhængen:    
                                  R_t=R_0\left ( 1+\alpha t \right )

hvoraf
                                   R_t=\left (\mathbf{\color{Red} R_0\alpha} \right ) t +R_0
og aflæser din
graf:
                                    R_t=\mathbf{\color{Red} a} t +R_0

altså er
                                    a=R_0\alpha
og
                                    \alpha =\frac{a}{R_0}
                                   
     


Svar #5
30. januar 2015 af taokvinde (Slettet)

Tak :)

Men uden grafen ville man ikke kunne vide noget om de 0,04 vel? Ville min metode så være korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2015 af mathon

#5
           Grafen giver dig - uden enheder

                         a=\frac{10-6}{100}=\frac{4}{100}=0,04
                                          


Svar #7
30. januar 2015 af taokvinde (Slettet)

Ok tak igen :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. januar 2015 af Eksperimentalfysikeren

Dit udtryk α = 10Ω - 6Ω/6Ω ·100 ºC = 0,0066 ºC-1 er ikke korrekt, der mangler parenteser:

α = (10Ω - 6Ω)/(6Ω ·100 ºC) = 0,0066 ºC-1.

Metoden er ellers helt i orden.


Skriv et svar til: Temperaturkoefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.