Kemi

Mængdeberegning af trotyl

31. januar 2015 af TheHighSchooler (Slettet) - Niveau: C-niveau

Trotyl dekomponerer som angivet ved reaktionsskemaet:

2 C7H5N3O6 --> 3 N2 + 5 H2 + 12 CO + 2 C

Opgaven lyder: Beregn massen af det faste produkt, idet 2 kilogram trotyl reagerer

Det faste produkt må være carbon.

Den molære masse af trotyl har jeg fået til at være 227,14 g/mol.

Derfor må stofmængden være n = m/M = 2000 g/227,14 g/mol = 8,805 mol

Så udregner jeg massen, den molære masse og stofmængden af kulstoffet:

Ved reaktionsskemaet kan vi se, at trotylet og kulstoffet reagerer i forholdet 2:2, som jeg går ud fra i kemisk sammenhæng også kan siges at være 1:1. Derfor må der også være 8,805 mol kulstof?

Molære masse: 12,01 g/mol

Massen: m = M*n = 12,01 g/mol * 8,805 = 105,74805 g

Er min udregning af trotyls stofmængde rigtig? Har jeg ret min antagelse af, at der må være 8,805 mol kulstof? Er massen af kulstoffet 105, 74805 g?


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. januar 2015 af mathon

Massen: m = M*n = (12,01 g/mol) * (8,805 mol) = 105,748 g

Du kan ikke have flere decimaler med, end du har beregnet i i det foregående.

Pænt overblik og rimelig forklaring.


Svar #2
31. januar 2015 af TheHighSchooler (Slettet)

Tak for det hurtige svar!

Så den beregnede masse af kulstoffet er korrekt?

- rettelserne tages til efterretning


Skriv et svar til: Mængdeberegning af trotyl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.