Studievalg og videregående studie

Øjenlæge uddannelsen

09. februar 2015 af medina22 (Slettet)
Hej
Jeg har altid drømt om at være øjenlæge lige siden jeg var lille. Men hvor lang tid tager den uddannelse? Og hvilken linje skal man tage på gymnasiet?

Tak på forhånd.

Brugbart svar (1)

Svar #1
09. februar 2015 af Kemi1996 (Slettet)

Hvis man vil være øjenlæge skal man læse medicin (kan tage min. 6 år). For at blive øjenlæge skal du specialisere dig inden for øjet, som CA. tager 6 år (ved ikke helt hvor meget). Jeg ville anbefale den naturvidenskabelige retning da du har brug for Mat A, Fysik B og Kemi B. I 3.g kan du dog vælge at hæve enten fysik eller kemi på A da man måske kan få brug for det.


Brugbart svar (3)

Svar #2
09. februar 2015 af LubDub

Lad os sige, at du lige er færdig med folkeskolen, så tager det (som det ser ud nu) minimum

                                                 (3 + 6 + 1 + 1 + 4) år = 15 år 
                       gymnasie + lægeuddanelsen + klinisk basisuddanelse
                             + introduktionsstiling til specialiet + specialistuddanelsen.

Dog er der en stigende tendens til, at folk vælger at tage en ph.d. (der kan vare fra 2 - 5 år) før de søger om speciale.

Specifikke adgangskrav for at blive optaget på medicinstudiet i Danmark er:

         dansk A, engelsk B og matematik A samt enten fysik B og kemi B eller fysik B og bioteknologi A
         eller geovidenskab A og kemi B. Alle fag skal være bestået.

Det er derfor en fordel at vælge en naturvidenskabelig linje, så du ikke skal til at læse de fag du mangler op efter gymnasiet


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. februar 2015 af Dulugtergrimt

Tendensen med ph.d skyldes det begrænsede udbud af uddannelsesstillinger i de større byer, her især hovedstadsområdet. Konkurrencen er simpelthen enorm i de populære specialer, og oftalmologi (som "øje-specialet" teknisk hedder) er populært. Hvis du kan tåle at rejse væk fra de større byer, så er der bedre muligheder, omend de ikke sådan er helt super.

Men det kan jo også ske, at du finder ud af, at øjnene ikke er så skide spændende alligevel, og vælger at gå i en anden retning. Vi har lige over 40 specialer i Danmark, så der er masser at vælge imellem.


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. februar 2015 af LubDub

Jeg faldt lige over dette dokument, der viser antal folk optaget på specialistuddannelsen med og uden en p.h.d.
http://www.laeger.dk/portal/pls/portal/!PORTAL.wwpob_page.show?_docname=10669190.PDF

Der er også nogle specialer man kun kan tage i universitetsbyerne, hvorfor man her måske må føle sig nødsaget til at tage en ph.d. for at have en chance for at blive ansat/få en stilling


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. februar 2015 af OnceUponATime

Linjen Biotek A giver direkte adgang til medicinstudiet:

Biotek A, Mat A og Fysik B.

Her behøver du ikke at opgradere noget fag, for at have de adgangsgivende fag på plads.

Mit råd er dog, at vælge den linje som interesserer DIG mest. Hvis du er glad for samfundsfag, så vælg en sådan linje! Eller sprog, så vælg en sproglig linje! Du kan altid supplere efter gymnasiet, så du får de adgangsgivende fag på plads. Men hvis ikke dit gennemsnit er lige så højt som der vil blive krævet, den dag du går ud af gymnasiet, kan du ikke søge ind lige så let på uddannelsen længere. Så hellere vælge en linje du synes er spændene, og som du mener, at du kan få gode karakterer i, for herefter at suplere.

vh


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. februar 2015 af LarsJensen0 (Slettet)

#4,

oven i problemerne med at kvalificere sig, så er der en 5-års regel at forholde sig til. Reglen betyder at man skal være i gang med sin specialist-uddannelse senest 5 år efter at man er begyndt sin kliniske basis uddannelse (KBU). Hvis man ikke kommer i gang inden de 5 år er gået må regionen ikke give dig pladsen (specialist-uddannelse), uanset hvor kvalificeret man er, hvis der er ansøgere der mindre end 5 års erfaring siden KBU.

Ph.d. værnepligt, barsel kan udsætte fristen lidt, men kun 1:1. Nogle vælger at arbejde halve eller hele år som 'ufaglært' under opsyn inden de begynder deres KBU.

Hilsen Lars


Skriv et svar til: Øjenlæge uddannelsen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.