Kemi

Beregning af pH

19. februar 2015 af josefinehamgaard (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude

Er der en, som kan hjælpe mig med følgende opgaver?

1)
Beregn pH-værdien for en opløsning af Mg(OH)2 med en formel koncentration på 0,25 M

2)
Beregn pH-værdien i en opløsning af 0,40 mol HSO3- og 0,20 mol SO32-


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2015 af mathon

ved 25°C:
                      pH=14+\log\left ( \left [ OH^- \right ] \right )          

                      pH=14+\log\left ( 2\cdot \left [ Mg(OH)_2 \right ] \right )          

                       


Svar #2
19. februar 2015 af josefinehamgaard (Slettet)

#1

25°C ???

Og hvad er [Mg(OH)2] ???


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2015 af mathon

ved 25°C:

                   pH=14+\log\left ( 2\cdot \left c( Mg(OH)_2 \right ) \right )


Svar #4
19. februar 2015 af josefinehamgaard (Slettet)

#3

Jamen, hvad er pH så? Kan ikke finde ud af at regne det der ud.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. februar 2015 af Heptan

#4

c er den formelle stofmængdekoncentration, som du har fået opgivet.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. februar 2015 af mathon

1)

     ved 25°C:

                        pH=14+\log\left ( 2\cdot 0{,}25 \right )


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. februar 2015 af mathon

Beregn pH-værdien i en opløsning af 0,40 M HSO3- 

HSO3- er en amfolyt      pKs ≈ pKb ≈ 7
beregnet som amfolyt:

             pH=\frac{pK_s(H_2SO_3)+pK_s(HS{O_{3}}^{-})}{2}=\frac{1{,}81+7,04}{2}=4,4

beregnet som svag syre:

             pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right )=\frac{1}{2}\cdot \left ( 7,04-\log(0,4) \right )=3,7


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. februar 2015 af mathon

dvs en pH-værdi omkring 4


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. februar 2015 af mathon

Beregn pH-værdien i en opløsning af 0,20 M SO32-

beregnet som svag base
      ved 25°C:

     pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s(HS{O_{3}}^{-})+\log(c_b) \right )=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( 7,04+\log(0,20) \right )=10,2


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. februar 2015 af Heptan

#7

Beregn pH-værdien i en opløsning af 0,40 M HSO3- 

HSO3- er en amfolyt      pKs ≈ pKb ≈ 7
beregnet som amfolyt:

             pH=\frac{pK_s(H_2SO_3)+pK_s(HS{O_{3}}^{-})}{2}=\frac{1{,}81+7,04}{2}=4,4

beregnet som svag syre:

             pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right )=\frac{1}{2}\cdot \left ( 7,04-\log(0,4) \right )=3,7

Det er da uden betydning at pKs ≈ pK≈ 7? Antagelsen bør vel snarere være at pKs(H2SO3≈ pKs(HSO3-), hvilket er en dårlig antagelse. Men hvad gør man så, man kan jo ikke se bort fra at det er en amfolyt?


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. februar 2015 af Heptan

Beregn pH-værdien i en opløsning af 0,40 M HSO3- 

HSO3- er en amfolyt med pKs(H2SO3) = 1,81 og pKs(HSO3-) = 7,04.

Det antages at HSO3- har en metalionledsager M+.

Heraf fås ladningsbevarelsen

1)       [H^+]+[M^+]=[HA^-]+2\ [A^{2-}]

og de to ligevægtsudtryk

2)       K_1 =\frac{[HA^-]}{[H_2A]}[H^+]

3)       K_2 =\frac{[A^{2-}]}{[HA^-]}[H^+]

og stofbevarelsen

4)       [M^{+}]=[H_2A]+{[HA^-]}+[A^{2-}]=0,40\ \textup{M}

og selvfølgelig pH

5)       pH=-\log [H^+]

Løses de fem ligninger fås

          pH=4,43

Dvs. amfolytformlen beskriver pH bedst, idet denne også giver

          pH=\frac{pK_s(H_2SO_3)+pK_s(HS{O_{3}}^{-})}{2}=\frac{1{,}81+7,04}{2}=4,43


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. august 2015 af Soeffi

#0 ...2) Beregn pH-værdien i en opløsning af 0,40 mol HSO3- og 0,20 mol SO32-

Man skal nok bruge pufferligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. august 2015 af Heptan

#11 Korrektioner:

[M+] = 0,80 M da sulfit også har en metalionledsager.

Det antages at volumen er 1 L. Amfolytformlen er dog uafhængig af volumen.

#12 HSO3- er både en syre og en base, dvs. en amfolyt. Man skal bruge amfolytformlen.

Pufferligningen giver pH = 6,74 og amfolytformlen giver pH = 4,43.


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. maj 2018 af Heptan

#13

Nej,

[M+] = 0,40 M


Skriv et svar til: Beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.