Fysik

Radioaktivitet

24. februar 2015 af UchihaItachi - Niveau: B-niveau

Hej har et spørgsmål jeg er gået i stå ved, håber i kan hjælpe! :)

1) En væg af beon benyttes af afskærmning mod gamma-stråling.Væggens halveringstykkelse for gamma-stråling er 50mm. Hvor stor en procentdel af gamma-strålingen absorberes af en 20 cm tyk betonvæg?

Er ikke helt med på hvordan jeg løser denne opgave. 

Tak på forhånd


Svar #1
24. februar 2015 af UchihaItachi

Jeg tror det har noget med denne formel at gøre: I = I0*(1/2)^x/x1/2. Hvor I0 er intensiteten før strålingen trænger ind i stoffet og I er intensiteten, efter strålingen har passeret et stoflag af tykkelsen x. 

Størrelsen x1/2 angiver halveringstykkelsen, dvs. tykkelsen af et lag, som halverer intensiteten. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. februar 2015 af peter lind

Du har helt ret i at du skal bruge den formel. Resultatet angiver hvor meget stråling, der er tilbage. Deraf kan du så beregne hvor meget, der er forsvundet.


Svar #3
24. februar 2015 af UchihaItachi

Jeg er usikker på hvad I0 og x er.. Og er det I jeg skal beregne?.. håber du kan hjælpe Peter :)


Brugbart svar (2)

Svar #4
24. februar 2015 af mathon

                             \Delta I=I_o\left (1- \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{x}{50}} \right )

                              \frac{\Delta I}{I_o}=\left (1- \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{x}{50}} \right )

                              \frac{\Delta I}{I_o}=\left (1- \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{20}{50}} \right )

                              p=\left (1- \left ( \frac{1}{2} \right )^{0,4} \right )\cdot 100\%


Svar #5
24. februar 2015 af UchihaItachi

Tusind tak Mathon. Jeg værdsætter dit hjælp :). Forresten behøver jeg at lave den "delta" tegn


Svar #6
24. februar 2015 af UchihaItachi

Og hvorfor skriver du 1- osv.?? Dermed hvordan bliver I og Itil P. Har prøvet at beregne det ud kad det godt være sandt at det giver 24,21 % ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. februar 2015 af mathon

#6
Det er korrekt.


Svar #8
24. februar 2015 af UchihaItachi

#7 Godt. Jeg forstår ikke hvorfor du skriver 1 -. og hvordan bliver I og I0 til P :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. februar 2015 af mathon

Intensiteten før stoflaget

                                                 I_o

Intensiteten efter stoflaget        I_o\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{x}{50}}

Absorberet
                                                  I_o-I_o\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{x}{50}}=I_o\left ( 1-\left ( \frac{1}{2} } \right )^{\frac{x}{50}\right )


Svar #10
25. februar 2015 af UchihaItachi

Der ved Absorberet er det ikke I- I? 


Svar #11
25. februar 2015 af UchihaItachi

Og skal vi ikke lave 55mm til cm da 20 er i cm?


Svar #12
25. februar 2015 af UchihaItachi

Så der skal stå 4 i stedet for 0,4??


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. februar 2015 af peter lind

#10 jo og det er også det der bruges i #9

#11 Bortset fra at der er 50 mm og ikke 55 mm så jo

#12 ja


Svar #14
25. februar 2015 af UchihaItachi

#13

Så ved #9 skal jeg ændre det til I0-I Istedet? 

Ja det har jeg fundet ud af :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. februar 2015 af peter lind

Nej. Det er jo det der står i forvejen i den nederste linje


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. februar 2015 af mathon

korrektion:

                   \frac{\Delta I}{I_o}=\left (1- \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{200\; mm}{50\; mm}} \right )=\left (1- \left ( \frac{1}{2} \right )^4 \right )=


Skriv et svar til: Radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.