Fysik

Hjælp til fysik

27. februar 2015 af amalieejlertsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer! Hjælp gerne med denne opgave a+b :) Jeg er helt på bar bund.

Anlægget skal bruge 12 volt og når der er skruet godt op for højtalerne forbruger det 50 W.
Strømmen skal leveres af en akkumulator der helst skal blive stående i bilens baggagerum således at der er mulighed for at køre hjem og bytte batteriet ud med et andet der står til opladning. Desværre må bilen ikke parkeres tæt på teltet så man må regne med at der skal bruges et lang kabel.

Hos elektrikeren kan man købe forskellige kabler, men jo tykkere de er des dyrere er de.

Pris/meter                Dimension mm^2 

6,93                          2 x 1

7,69                          3 x 1,5

13,75                        5 x 1,5

20,24                        5 x 2,5

26,25                        7 x 1,5

67,5                          4 x 6

Et 12 volt autobatteri koster 349,- for et 60 Ah

a) Hvor mange autobatterier skal der købes, hvis vi antager at anlægget skal bruges 20 timer pr. døgn?

b) Hvor meget strøm bruger musikanlægget?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2015 af hesch (Slettet)

b) Anlægget bruger strømmen:  50W/12V = 4,17A  ved 12 V.

Med et langt tyndt kabel, bliver der betydeligt spændingsfald i kablet, og anlægget får derfor ikke leveret 12V, men måske 10V.  Regnestykket hedder så  50W/10V = 5A.

b) Antallet af batterier: N = ( strømstyrke * 20h ) / 60Ah.

NB: Hvis du ser på et kabel med fx dimensionen 5 x 1,5mm2, skal du splitte det i  2 + 3 ledere ( tur/retur), når modstanden i kablet skal beregnes. Der er ikke noget, der hedder 2½ leder.


Skriv et svar til: Hjælp til fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.