Fysik

Ballistisk Pendul

01. marts 2015 af ShadH - Niveau: B-niveau

På baggrund af vedhæftede tegning har vi fået en formel, inden for et eksperiment med et ballistisk pendul: h = L-kvadratrod(L2-x2)

Muligvis har jeg en ide om hvordan formlen giver mening.

For det første er det en retvinklet trekant. Så derfor må det være givet at:

(L-h)2=L2-x2

L-h=kvadratrod(L2-x2)

h=kvadratrod(L2-x2)-L

Umiddelbart undrer jeg mig bare over hvorfor fortegnet mellem L og x står i minus. Og ligeledes hvorfor L står som en positiv værdi (hvilket også er derfor min beregning ikke er helt korrekt)

Vedhæftet fil: Pendul.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Af

        L - h = √(L2 - x2)

følger den korrekte ligning ved at lægge h til på hver side, og derefter trække √(L2 - x2) fra på hver side.

        a - b = c   ⇒    b = a - c .


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. marts 2015 af Penalhuset (Slettet)

Nummer!?!?!?!?!


Svar #3
01. marts 2015 af ShadH

Pythagoras er givet ved:

a2+b2=c2

men nu hvor der er givet: L-h2=L2-x(svarende til f.eks b2-c2=a2), hvordan kan man så afgøre at det ikke skal være med + fortegn i stedet for - fortegn. Er det bare en antagelse, eller er det noget der kan afgøre ved at kigge på siderne.

Det er et lidt kringlet spørgsmål, jeg prøver gerne at omformulere hvis det skaber forvirring.


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Her har Pythagoras formen

         (L-h)2 + x2 = L2 .

Man isolerer (L-h) .

        (L-h)2 = L2 - x2

og da 0 < h < L og x < L følger det så, at

        L-h = √(L2-x2)

og så isolerer man h til sidst

        h = L - √(L2-x2)


Skriv et svar til: Ballistisk Pendul

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.