Fysik

Ellære

01. marts 2015 af abc14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

http://static.uvm.dk/udd/gym/eksamensopgaver/2013/Fysik_A/#

Er der nogen som vil hjælpe med opg. c?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2015 af peter lind

Der findes flere opgave i den fil; men ingen om ellære. Du kunne også ulejlige dig med at fortælle opgave nummeret


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. marts 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Opgave 4:

b)   Plot/tegn en (U,I) karakteristik for dioden ud fra dataarket.

c)   Aflæs på grafen, hvad Udiode er ved 484mA.  Beregn Ri ved Ohms lov.

d)   Tegn en arbejdslinie i koordinatsystemet.  Se hvor arbejdslinien skærer din graf.


Svar #3
01. marts 2015 af abc14 (Slettet)

Til opg. c:

Ohms lov siger: R=U/I - Kan du uddybe din forklaring hvordan den indre modstand skal beregnes?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. marts 2015 af hesch (Slettet)

#3:  Batteriets hvilespænding:  U0 = 4,8V.

Du finder fx  Udiode = 4,4V ved 484mA.   Spændingsforskellen: 4,8V - 4,4V skyldes spændingsfald over Ri , så

Ri = ΔU / I = ( 4,8V - 4,4V ) / 484 mA


Svar #5
01. marts 2015 af abc14 (Slettet)

Tak


Svar #6
01. marts 2015 af abc14 (Slettet)

Til opg. d.: Hvad er en arbejdslinje? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. marts 2015 af hesch (Slettet)

#6:  Det er en graf, (her en ret linie), der viser sammenhængen mellem fx et batteris Upol og strøm.

U0 for batteriet er 4,65V, og Ri = 3,2Ω. 

Så for I = 0  er Upol = 4,65V     ( plot punktet )

For Upol = 0  (kortsluttet batteri) er I = 4,65V / 3,2Ω       (plot punktet)

Arbejdslinien er en linie gennem disse to punkter,  for den er som sagt (her) retlinet.

Grafen for dioden, kan du kalde en arbejdsgraf eller arbejdskarakteristik.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. marts 2015 af Penalhuset (Slettet)

Nummer!?!?!?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. marts 2015 af Peppeer (Slettet)

Opgave c 

R_i = \frac{4,8V}{484mA}=9,9\Omega

opgave d

I = \frac{U}{R}=\frac{4,65V}{3,2\Omega}=1,453A


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. marts 2015 af hesch (Slettet)

#9:  Nej, begge svar er forkerte.

Værdi for spænding i c)  er ikke mulig.

I d) finder du batteriets kortslutningsstrøm.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. marts 2015 af Soeffi

#7

#6:  Det er en graf, (her en ret linie), der viser sammenhængen mellem fx et batteris Upol og strøm.

U0 for batteriet er 4,65V, og Ri = 3,2Ω. 

Så for I = 0  er Upol = 4,65V     ( plot punktet )

For Upol = 0  (kortsluttet batteri) er I = 4,65V / 3,2Ω       (plot punktet)

Arbejdslinien er en linie gennem disse to punkter,  for den er som sagt (her) retlinet.

Grafen for dioden, kan du kalde en arbejdsgraf eller arbejdskarakteristik.

Jeg håber, at grafen er rigtig.

Vedhæftet fil:uiplot.png

Brugbart svar (0)

Svar #13
02. marts 2015 af hesch (Slettet)

#12:   Jamen er den da.

Egentlig kan jeg bedst lide at akserne er byttet om ( vanedannende kutyme ), men det var jo ikke det, som opgaven foreskrev.

#0: Strømstyrken i  d) bliver så knap 240mA.  ( 230mA under lup ).


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. marts 2015 af hesch (Slettet)

#12:  Hov, der er et eller andet forskudt i diodekarakteristikken:

Skæringspunktet  ( 230mA ; 3,9V ) passer ikke helt sammen med Excel-data.


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. marts 2015 af Peppeer (Slettet)

Hesch i d) kunne du ikke bare udregne strømstyrken via følgende formel?

I = \frac{U_0-U_p}{R_i}


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. marts 2015 af hesch (Slettet)

#15:  Jo, hvis jeg kendte Up = Udiode .

Men jeg har kun en tabel med diskrete data. Derfor brug af grafen for diodekarakteristikken.

Batteriets arbejdslinie er overkommelig at håndtere, for den er retlinet. Derimod er diodekarakteristikken krum, og det aritmetiske udtryk for denne er uhåndterligt.  Derfor bruger man ( for en gangs skyld ) en grafisk løsning til bestemmelse af kredsløbets arbejdspunkt ( hedder det ).  Også til bestemmelse af arbejdspunkt for andre halvledere som transistorer, NTC-modstande, osv.


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. marts 2015 af Peppeer (Slettet)

#16 

Men er der ikke en anden måde at udregne opaven uden brug af graf? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
02. marts 2015 af Soeffi

#14

#12:  Hov, der er et eller andet forskudt i diodekarakteristikken:

Skæringspunktet  ( 230mA ; 3,9V ) passer ikke helt sammen med Excel-data.

Jeg har rettet grafen. (Første-aksen er flyttet op.)

Vedhæftet fil:uiplot2.png

Brugbart svar (0)

Svar #19
02. marts 2015 af hesch (Slettet)

#17:  Jo, du kan jo lave en af disse evindelige regressioner på een eller anden gættet funktionstype og finde en funktion  Udiode = f (I) for dioden og beregne en funktionen  Ubat = g (I) for batteriet. Herefter:  Sæt f (I) = g (I)  og bestem I.

Men din opgørelse for timeforbrug ude i det pulserende erhvervsliv, kommer ikke til at se godt ud, ved den metode.


Brugbart svar (0)

Svar #20
02. marts 2015 af hesch (Slettet)

#18:  Skæringspunkt  ( 215mA ; 3,95V ) ser møg bedre ud !  ( Eller "møj" ? ).


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.