Matematik

Finansiel regning - Rentetilskrivning

02. marts 2015 af rhesone (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen.

Jeg har fået en opgave der lyder således:

Leo låner 20.000 kr i banken den 1/1-2006 og skal betale 6% p.a i rente med halvårlig rentetilskrivning. Leo ønsker at tilbagebetale lånet med x lige store halvårlige ydelser, første gang den 1/7 2006.

Lad f(x) angive ydelsen som funktion af antallet af ydelser x.

a, bestem foreskriften for funktionen f

b, bestem den halvårlige ydelse

Hvordan skal jeg forholde mig til rentetilskrivning i det halve år der går fra han optager lånet til han skal betale sine ydelser? 

Jeg er på herrens mark i denne opgave, måske jeg skal benytte Excel?

mvh


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. marts 2015 af mathon

a)
                                  f(x)=\frac{600}{1-1{,}03^{-x}}


Svar #2
02. marts 2015 af rhesone (Slettet)

Det ser jo fornuftigt nok ud, men hvordan kommer 600 ind i billedet?


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. marts 2015 af mathon

               G=y\cdot \frac{1-(1+r)^{-n}}{r}

               y=\frac{G\cdot r}{1-(1+r)^{-n}}=\frac{20.000\cdot 0,03}{1-1,03^{-n}}=\frac{600}{1-1,03^{-n}}

               f(x)=\frac{600}{1-1,03^{-x}}


Svar #4
02. marts 2015 af rhesone (Slettet)

Okay det giver god mening, tak!

Men der står at Leo ønsker at tilbagebetale lånet med x lige store halvårlige ydelser - sådan som det står skrevet, virker det som om ydelserne ikke er de samme?


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. marts 2015 af mathon

"Leo ønsker at tilbagebetale lånet med x lige store halvårlige ydelser"


Svar #6
02. marts 2015 af rhesone (Slettet)

Undskyld det er mine fejl, der står imellem spørgsmål a og b, at Leo ønsker at betale lånet tilbage med 24 lige store ydelser.


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. marts 2015 af mathon

b)
               f(24)=\frac{600}{1-1,03^{-24}}
              


Svar #8
02. marts 2015 af rhesone (Slettet)

Nu forstår jeg! - tusind tak! :)


Skriv et svar til: Finansiel regning - Rentetilskrivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.