Matematik

Funktion, parabel - hjælp!:)

02. marts 2015 af Joe11111 (Slettet) - Niveau: B-niveau


Hej jeg har nogle problemer med denne funktion (som er vedhæftet)

På figuren ses graferne for ??1 og ??2

(f1 er en parabel) men hvordan laver jeg forskrift for den?

Ved godt med f2 men kan simpelthen ikke finde ud af f1? en der vil hjælpe? hvordan laver jeg forskrift for den? 

Vedhæftet fil: Untitled.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Parabelen har rødderne x = -1 og x = 4, så den har forskriften

        f1(x) = a · (x + 1) · (x - 4)

Desuden ser man, at f1(0) = -4 . Benyt denne betingelse til at fastlægge a.


Svar #2
03. marts 2015 af Joe11111 (Slettet)

jamen hvordan fastlægger jeg så a? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Indsæt x = 0 i forskriften for f1(x) og løs ligningen  f1(0) = -4 :

        f1(0) = a · (0 + 1) · (0 - 4) = -4


Svar #4
03. marts 2015 af Joe11111 (Slettet)

  ...--jamen hvad er a? a er jo ikke -4 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man finder jo a ved at løse ligningen i #3

        a · (0 + 1) · (0 - 4) = -4

dvs.

        a · 1 · (-4) = -4


Skriv et svar til: Funktion, parabel - hjælp!:)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.