Kemi

Opløselighedsprodukter og ph

03. marts 2015 af 2Rrks (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder og har brug for noget hjælp med en aflevering. Vi har fået spørgsmålene: 

Mg(OH)_2 er tungtopløsligt. Opløselighedsproduktet L=8,91*10^-12 M^-3 ved 25 C.

1. Hvor mange gram Mg(OH)_2, kan man opløse i 350 mL rent vand?

2. Hvor mange gram Mg(OH)_2, kan man opløse i 350 mL 0,500 M NaOH (aq)?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2015 af mathon

1)

Er den molære opløselighed af MgOH2 s
haves for en mættet opløsning:

                               MgOH2 (s)   --->   Mg+ (aq)   +   2 OH- (aq
                                                            2                  2s

     opløselighedsloven giver
                                                     [Mg2+] · [OH-]2 = Ko
                                                         s     ·  (2s)2  = Ko

                                                         4s3 = Ko

                                                         s = (Ko/4)1/3 

                                                                (  8,91*10-12 M3  )1/3
                                                         s  = ( -------------------- )     = 1,3060·10-4 M
                                                                 (          4             )
                                     
 ækvivalerende
                   m       (1,3060·10-4 mol) · (58,31968 g/mol)
                  ----- =  --------------------------------------------------  =  7,616·10-3 g/L  =  0,35 · (7,616·10-3 g / 350 mL) =                     V                                 L

                                             2,667·10-3 g / 350 mL
                 


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2015 af mathon

2)

Når der ses bort fra den yderst ringe tilførsel af OH- med det tilsatte Mg(OH)2
haves:

                                  [Mg2+] · [OH-]2 = 8,91*10-12 M3    


                                                        8,91*10-12 M3
                                  [Mg2+]   =     -----------------------  =  3,564·10-11 M
                                                          (0,500 M)2

ækvivalerende
        m       (3,564·10-11 mol) · (58,31968 g/mol)
       ----- =  --------------------------------------------------  =  2,07851·10-9 g/L  =  0,35 · (2,07851·10-9) g/ 350 mL =              V                                 L

                                  7,2748·10-10  g/350 mL

Der kan i 350 mL 0,500 M NaOH opløses 7,2748·10-10  g Mg(OH)2.
                                 


Svar #3
04. marts 2015 af 2Rrks (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen! Nu giver det hele mening :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. marts 2015 af mathon

I #1's 2.linje:

Er den molære opløselighed af MgOH2 s   --->   Er den molære opløselighed af Mg(OH)2 s


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukter og ph

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.