Matematik

Bestem forskriften for en eksponentiel udvikling gennem punktet, hvis væksten er?

04. marts 2015 af piabing (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder således:

Bestem forskriften for en eksponentiel udvikling gennem punktet (0,2), hvis væksten er

a). 15%

b) -15%

c) 125%

Jeg har lidt svært ved at forstå hvordan man finder væksten.

Er der mon en der kan forklare mig det? 

Jeg tænker umiddelbart, at hvis væksten er på 15% jamen, så gange med 1*1,15?

Men er ikke sikker? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Når væksten er r for en eksponentiel funktion f(x) = b · ax , er fremskrivningsfaktoren

        a = 1 + r .

Benyt så, at f(0) = b .


Svar #2
04. marts 2015 af piabing (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt. Kan ikke helt se sammenhængen.

Undskyld. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. marts 2015 af mathon

Grundfærdighed i procentregning fra folkeskolen:
                                     p% = p·10-2 =  r    
før vækst  b
vækst p%
efter 1 periodes vækst:  b + p% af b  =  b + b·p·10-2 = b·(1+r)

i anvendelse:
når noget stiger fra b med 15%
er efter "væksten"

                         b vokset til    b  +  b·15·10-2 =  b + 0,15·b  =  b·1,15

når noget falder fra b med 15%
er efter væksten

                         b faldet til    b  -  b·15·10-2 =  b - 0,15·b  =  b·(1-0,15) = b·0,85

når noget stiger fra b med 125%
er efter væksten

                         b vokset til    b  +  b·125·10-2 =  b + 1,25·b  =  b·(1+1,25) = b·2,25
                                      


Svar #4
04. marts 2015 af piabing (Slettet)

Tusind tak for hjælpen.

Jeg kigger på det. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. marts 2015 af mathon

Bestem forskriften for en eksponentiel udvikling gennem punktet (0,2), hvis væksten er

a) 15%
                               f(x) = y = 2·1,15x

b) -15%
                               f(x) = y = 2·0,85x

c) 125%
                               f(x) = y = 2·2,25x


Svar #6
04. marts 2015 af piabing (Slettet)

men må jeg spørge, hvorfor tallene 10 og 2 bliver anvendt? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. marts 2015 af mathon

Fordi gymnasiaster ved,
at
                      p/100 = p·(1/100) = p·10-2
og dermed
                      15% = 0,15
                     -15% = -0,15
                      125% = 1,25
                     


Svar #8
04. marts 2015 af piabing (Slettet)

Super. Tak skal du have. 


Skriv et svar til: Bestem forskriften for en eksponentiel udvikling gennem punktet, hvis væksten er?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.