Bioteknologi

Kemisk ligevægt

05. marts 2015 af nicolaicasper (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg sidder fast med disse spørgsmål, er der nogen der kan hjælpe?

I et forsøg, som svarer til forsøg 4 og 5 i tabel 2, fylder man noget HI i en reaktionsbeholder, som derefter opvarmes til 490,6 grader celsius. Efter at beholderen har stået to timer ved denne temperatur, er man sikker på, at systemet er nået til ligevægt, hvorefter man måler de aktuelle stofmængdekoncentrationer af I_2 og HI i beholderen Man finder:

[I_2] = 2,60*10^(-3) M            [HI] = 17,63*10^(-3) M

a) Hvor stor er [H_2] ved ligevægt i dette forsøg?

b) Beregn værdien af brøken [HI]^2 / ( [H_2]*[I_2] ).

c) Hvad var [HI] i beholderen ved starten af forsøget?

d) Hvorfor indstiller ligevægten sig meget hurtigere ved 490,6 grader celsius end ved 425,4 grader celsius?

Håber der er nogen der kan hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2015 af Heptan

a) [H2] = [I2] til enhver tid


Svar #2
05. marts 2015 af nicolaicasper (Slettet)

Passer dette?
 

a)

K_c=[HI]^2/([H_2]*[I_2])<=>[H_2]=[HI]^2/(K_c*[I_2])=(17,63*10^(-3) M)^2/(45,8*2,60*10^(-3) M)=2,60*10^(-3) M

b)

K_c=(17,63*10^(-3) M)^2/(2,60*10^(-3) M*2,60*10^(-3) M)=45,8

c)

[I_2]=[H_2]

[HI] ved start = [H_2]+[I_2]+[HI] alle ved ligevægt

[HI]=2,60*10^(-3) M+2,60*10^(-3) M+17,63*10^(-3) M=22,83*10^(-3)

d)

Desto højere temperatur, desto hurtigere bevæger molekylerne sig, og reaktionen sker hurtigere.


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2015 af Heptan

c) Udtryk den aktuelle koncentration af HI ved startværdien x og ændringen 2 * [I2], og løs ligningen

K=\frac{(x-2\ [I_2])^2}{[I_2]^2}

d) Fordi kemiske reaktioner forløber hurtigere ved højere temperaturer.

Jeg ved ikke om du har lagt mærke til det, men vi har en udmærket texteditor, både til almindelig tekst, og til ligninger


Svar #4
05. marts 2015 af nicolaicasper (Slettet)

Nu har jeg 


Skriv et svar til: Kemisk ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.