Geografi

Pladetektonik, forkastninger og kontinentalplader?

12. marts 2015 af cecegal (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hey, 

Hvad skyldes jordskælv? Er det ikke tektoniskeplader der gnider sig mod hinanden og skaber ...?

Hvordan starter det? Hvordan opstår det? Hvad sker der?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2015 af powpow

Jordskælv er et resultat af pladetektonisk aktivitet. Teorien om pladetektonik bygger på at Jorden nu er deformeret og hvordan den har deformeret sig i fortiden. Jordens indre ligner et løg og består derfor af forskellige skaller. Lithosfæren er den "faste" del af jorden, og det er den der er skorpen og den øvre kappe. Jordskorpen danner et overfladelag som er i konstant bevægelse. Når lithosfæren fjerneer sig ffra hinanden nogle steder, så er det vel også klart at den andre steder nærmer hinanden og tilsidst støder sammen. Begge disse steder (altså der hvor den bevæger sig væk fra hinanden og der hvor den nærmer sig hinanden) kaldes for pladegrænser. Der findes 3 typer af pladegrænser.

Den første er de konstruktive pladegrænser, her er det når 2 plader bevæger sig fra hinanden, og havbunden breder sig. Havbundens bredning forårsages af magma der bliver bragt op til overfladen og fylder hullet så der dannes ny havbund. Dette kan være et resultat af undersøiske jordskælv, de er sage men nogle gange bliver de kraftige og danner så tsunamier, flodbølger og endda vulkaner.

Den anden er destruktive pladegrænser, herunder findes der 3 typer, men det vil jeg ikke gå så meget i dybden med. Det der sker er at 2 plader støder ind i hinanden, hvor det nogle gange sker at den ene plade glider ind under den anden og derfor dannes der et jordskælv, som kan være virkelig kraftigt.

Den tredje form for pladegrænse er de transforme pladegrænser og det er når to plader går langs hinanden, som også udløser voldsomme jordskælv. Pladerne glider ikke under hinanden og bliver heller ikke mast sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juli 2016 af nubsedasse (Slettet)

Du hævder at havbundens bredning skyldes at magma fra fx undersøiske vulkaner fylder på de eksisterende lag, men hvad er de 'eksisterende' lag?

At de konstruktive pladegrænser bevæger sig fra hinanden, strækker altså havbunden? Eller er det magmaen fra fx midten af Atlanterhavet, der hurtigt afkøles og danner havbunden, hvorved den konstruktive pladedrift opstår?

Jeg mangler et tidsperspektiv... Jeg er selv ved at lære geografi og har en del problemer med at forstå pladetektonikken og dens afhængighed af konvektion; jordens indre, kernen der pga tryk har en meget høj temperatur men samtidig er fast, altså metallisk, sammen med at kappen der er flydende og køligere pga det mindre tryk og så skorpen, der er dannet ved netop afkølingen af kernen...

Det er kort fortalt noget af et kompleks :O


Skriv et svar til: Pladetektonik, forkastninger og kontinentalplader?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.