Samfundsfag

hjælp til den fjerde statsmagt

22. marts 2015 af matematikogdansk (Slettet) - Niveau: 8. klasse

hej folk. det ville være virkelig dejligt hvis i kunne hjælpe mig med det her. 

- kan eg få en kort forklaring på hvad den fjerde statsmagt er? 

jeg er alene og vi skal fremlægge imorgen.

hjælp :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. marts 2015 af BGH1995

Medierne betegnes som den fjerde statsmagt.

Groft sagt er deres opgave, at kontrollere at de øvrige statsmagter ikke misbruger deres magt.

Nogen vil nok mene, at netop den fjerde statsmagt, er den mest magtfulde instans, som vi har i Danmark.

Det er medierne, som dikterer hvilke historier, politikere og andre offentlige personer skal forholde sig til.

Ligeledes er det medierne den "sande" chef for politikerne - Det er dem, som ofte tvinger politikere til at gå af. Tag f.eks. den nylige GGGI-sag, som blev dækket enormt intenst af medierne, og som nær kostede Løkke's formandsskab.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. marts 2015 af 123434

I den danske grundlov bliver magten delt i 3 til forskellige grupper

Den dømmende magt: domstolene har den dømmende magt. Det er dem, som skal dømme lovtrædere

Den lovgivende magt: Folketinget har den lovgivende magt. Det er folketinget, som kommer med lovforslag og vedtager lovene.  Alle love i Danmark bliver lavet i folketinget.

Den udøvende magt: Regeringen har den udøvende magt. Det er regeringens ansvar, at lovene, som bliver vedtaget i folketinget, kommer til at gælde ude i samfundet.

I Danmark har vi repræsentativt demokrati, dvs. at borgerne vælger de politikere, som repræsenterer deres holdninger bedst, til at tage beslutninger og styre landet. For at demokratiet skal fungere er det vigtigt, at borgerne kan kontrollere, at politikerne lever op til det ansvar, de nu har fået. Her spiller medierne en vigtig rolle fordi, det er medierne, som kontrollerer politikerne og sørger for, at befolkningen får den nødvendige viden.

Medierne betegnes ofte som den fjerde statsmagt, da medierne har en kontrollerende rolle i samfundet. Medierne har nemlig til opgave, at undersøge de sager, som er i samfundets interesse. I Danmark er pressen åben og fri, da den afslører politikeres magtmisbrug. Det er vigtigt, at pressen afslører, hvis en politiker misbruger sin magt f.eks. hvis en politiker spiser på dyre restauranter på skatteborgernes regning eller begår ulovligheder i forhold til sit job. Af den grund har journalister pligt til at kigge politikere efter i sømmene. Journalister får aktindsigt, hvor han/hun læser myndighedernes dokumenter. På den måde kan magtmisbrug afsløres.

I Danmark er medierne som sagt den fjerde statsmagt. Sådan forholder det sig ikke overalt i verden. I mange lande er medierne underlagt censur. Det betyder, at medierne ikke må skrive om noget, som kritiserer eller afslører magthaverne. Journalister kan i mange lande risikere fængselsdomme, hvis de i deres arbejde kritiserer magthaverne. Censur er en hindring for et velfungerende demokrati.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. marts 2015 af 123434

Mediernes roller og opgaver

Medierne skal afsløre magtmisbrug.

Via medierne får borgerne kendskab til politiske partiers holdninger. Medierne fortæller altså borgerne om politikernes holdninger. Borgerne kan via medierne finde ud af hvilke politikere de vil stemme på.

Via medierne får politikerne kendskab til borgernes ønsker. Medierne fortæller altså politikerne om borgernes holdninger

Den politiske kommunikation mellem borgere og politikere foregår via medierne. "Medium" betyder bindeled, og medierne er et bindeled mellem politikere og borgere.

Medierne skal informere om konsekvenserne af politiske beslutninger

Medierne giver et rum for debat.

Medierne bestemmer hvilke emner, der kommer på den politiske dagsorden. Medierne bestemmer hvilke emner, der skal debatteres. Hvilke emner, som vi borgere bliver informeret om, afhænger af medierne.


Skriv et svar til: hjælp til den fjerde statsmagt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.