Fysik

Kernefysik

24. marts 2015 af UchihaItachi - Niveau: B-niveau

Hej ville lige spørge om hvordan man teknisk anvender c-14 datering. Det har noget med en geiger müller at gøre. men er ikke hlt sikker.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2015 af mathon

14C-aktiviteten A(t) fra en dateringsknogle sammenlignes med 14C-aktiviteten fra et nyligt aflivet dyrs tilsvarende knogle A0.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. marts 2015 af mathon


                 A(t)=A_0\cdot e^{-k\cdot t}

                 e^{k\cdot t}=\frac{A_0}{ A}

                 k\cdot t=\ln\left (\frac{A_0}{A} \right )

                 t=\frac{1}{k}\cdot \ln\left (\frac{A_0}{A} \right )

                 t=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot \ln\left (\frac{A_0}{A} \right )

                 t=\frac{5770\; \aa r}{\ln(2)}\cdot \ln\left (\frac{A_0}{A} \right )

                 t_{alder}=\left (8324{,}35\; \aa r \right )\cdot \ln\left (\frac{A_0}{A} \right )


Svar #3
24. marts 2015 af UchihaItachi

Halveringsiden er det ikke 5730 år?


Svar #4
24. marts 2015 af UchihaItachi

Men kan du forklare med tekst hvordan man teknisk anvender c14 datering?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man måler det relative forhold [14C]/[12C] i det ukendte fund og sammenligner med forholdet i levende organismer. Ud fra kendskabet til halveringstiden for 12C kan man så beregne, hvornår fundet var levende.


Svar #6
24. marts 2015 af UchihaItachi

#4 

Måler man så ikke aktiviteten af en biologisk organisme med en geiger-müller-tæller og hvis man kender halveringstiden kan man finde ud hvor mange atomer der nu i den biologiske organisme. Så kan man herefter beregne dets alder? 

Er det ikke sådan det fungere nogenlunde?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du kan læse om metoderne her http://en.wikipedia.org/wiki/Radiocarbon_dating . Tidligere brugte man instrumenter, der målte beta-stråling fra det organiske materiale. Nu er man gået over til accelrator-massespektrometri.


Skriv et svar til: Kernefysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.