Fysik

Måling af afstanden i Universet

27. marts 2015 af hjælpmig123456 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med det her? Hvad skal jeg gøre? :)

Parallaksemetoden beskrevet herunder kan bruges til at bestemme afstande til andre stjerner, så længe de ikke er mere end ca. 1600 ly væk. For større afstande bliver vinklen θ1 for lille til at kunne måles. 

Afstandene mellem stjernerne er ufatteligt store! Selv den stjerne som ligger tættest på Solen (Proxima Centauri) er 4,23 ly væk. ly står for lysår, som angiver den afstand lyset i vakuum tilbagelægger på et år. Det betyder altså at lys udsendt fra Proxima Centauri er 4,23 år om at nå hen til os. Der gælder at

1ly=9,46·1015 m 

Figur 1: Afsnit om parallaksemetoden fra bogen Aktiv Fysik C af Bjarning Grøn, Philip Kruse Jakobsen & Jette Rygaard Poulsen.

a. Forestil dig at stjernen vi ser på er Proxima Centauri. Den har parallaksen θ = 0,000214?. Tegn en retvinklet trekant som kan bruges til at bestemme afstanden d fra Jorden til Proxima Centauri. Husk at angive hvad der er i hjørnerne af trekanten.

b. Kontrollér at denne afstand netop er 4,23 ly. 1Symbolet θ er det græske bogstav theta.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at den længde, som man ser under en vinkel θ, er jordbanens radius, 1 AU = 1,496·1011 m . Denne længde kan betragtes som katete i en retvinklet trekant, hvis anden katete er afstanden d til stjernen.

Da parallaksevinkler i astronomi generelt er meget små, kan man erstatte sinus eller tangens til parallaksevinklen med vinklen selv i radianer. For små parallaksevinkler gælder der, hvis θ" er parallaksevinklen målt i buesekunder, og d(pc) er afstanden målt i parsec, at

        d(pc) = 1/θ"


Svar #2
27. marts 2015 af hjælpmig123456 (Slettet)

Er der ikke en måde du kan forklare det lidt lettere på?:)


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg formoder, at det allerede er forklaret i din bog.

Lav en skitse, som forklaret i opgaven, og se på en retvinklet trekant som beskrevet i #1. Så er

        tan(θ) = 1AU / d

og dermed

        d = 1AU / tan(θ) ≈ 1AU / θ

hvor θ er parallaksevinklen i radianer. Hvis θ" er parallaksevinklen målt i buesekunder, har man

        θ" = θ·(180/π)·3600 = 206264,8·θ

og dermed

        d = 1AU·206264,8 / θ" = 3,086·1016m / θ" = 1pc / θ"


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. marts 2015 af Soeffi


Skriv et svar til: Måling af afstanden i Universet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.