Fysik

Termodynamiske processer - Udregn temperatur

29. marts 2015 af Falaffel (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Jeg sidder med fysik opgave (vedhæftet som billede). Jeg sidder med første opgave, jeg har inddelt processerne i isobar, isochor og isoterm, og hernæst for at beregne T_A vill jeg bruge følgende formel: 

pV=nRT <---- Er det rigtig iforhold til en isobar process

Til den næste, isochor ved jeg ikke hvilken formel jeg skal bruge har kigget på denne: 

Q=nCVΔT <--- Men her har jeg faktisk to ubekente Q og T, og hvis jeg bruger denne formel så finder jeg jo temp. forskellen, hvilket ikke er det jeg skal, så hvad gør jeg? 

Til den isoterme proces tænker jeg at bruge: W=-nRT ln(V2/V1

Nogle der kan hjælpe? 

På forhånd tak :-) 

Vedhæftet fil: mmm.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Kendte størrelser: pA, pc, VA, VB, n, cV, cp  (jeg antager at du har cV og cp for argon i en tabel).

1)

TA = pAVA / (nR)   (Det er bare idealgasligningen)

TB = pAVB / (nR)   (Jeg har benyttet, at pB = pA)

TC = TA   (Man kan jo komme fra C til A med en isotherm proces)

2)

A -> B (en isobar proces)

W = ∫-pdV = -pA (VB - VA)

Q = ncp(TB - TA)

B -> C (en isochor proces)

W = 0  (da dV = 0)

Q = ncV(TC - TB)

C -> A (en isotherm proces)

W = -nRTA ln(VB/VA)   (som du selv fandt)

Q? Dette er lidt tricky. Der er ikke umiddelbart en formel. Men vi kan finde ΔU. Husk at for en ideal gas, afhænger U kun af temperaturen (Joules eksperiment), og da temperaturen i denne proces er konstant, har vi

ΔU = 0

1. Hovedsætning giver så

W + Q = 0  <=>

Q = -W


Skriv et svar til: Termodynamiske processer - Udregn temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.