Fysik

Beregning af temperaturtilvækst pr. Sekund

29. marts 2015 af Elias1991 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej

En startsmotor der har en effekt på 3162 W og en virkningsgrad på 60 procent og lavet ud af jern som vejer 4,5 kg.
Jeg starter med at finde store C og får det til 2025 J/celsius. Kan ikke komme vider herfra, er der en der kan hjælpe?

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Beregn, hvor meget energi ΔE, der bliver brugt til opvarmning af motoren pr. sek. Divider så med varmekapaciteten, hvorved man finder temperaturændringen pr. sek.:

        ΔE = C·ΔT


Svar #2
29. marts 2015 af Elias1991 (Slettet)

Skal jeg ikke tage 60 procent af de 3162 J/s

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er vel de 40%, der går tabt til opvarmning af motoren?


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jeg læser opgaven sådan her: Motoren får tilført noget energi (el eller brændstof), og den yder så en effekt på 3162W. Hvis 60% af den tilførte energi er 3162W, så må varmetabet i motoren ( de resterende 40%) være 40/60*3162W

Dette er størrelsen ΔE/Δt.

Og som Andersen skriver:

ΔT = ΔE/C

som giver os

ΔT/Δt = (ΔE/C)/Δt = (ΔE/Δt) / C


Svar #5
30. marts 2015 af Elias1991 (Slettet)

60 procent af 3162 = 1897 J/s

1897 J/s / 2025 J/celsius = 0,94 celsius / s

Et det korrekt???

Svar #6
30. marts 2015 af Elias1991 (Slettet)

Startsmotoren omsætter 3162 J / s

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Nå, så er det 40% af 3162 W.


Svar #8
30. marts 2015 af Elias1991 (Slettet)

Det her må være det korrekte svar eller hvad ?

3162 J / s - 1897 J/ s = 1265 J / s

1265 / 2025 = 0,62 celsius / s

Brugbart svar (0)

Svar #9
30. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jo, det er rigtigt.


Svar #10
30. marts 2015 af Elias1991 (Slettet)

Nyt spørgsmål.

Startsmotoren forsynes med spændingsfosskellen 10,2 V og strømstyrken 310 A.

De 10,2 V, hvad er det? Up eller U0?

Den samlede længde ad ledningerne, der forbinder startmotoren med batteriet, er 1,4 m. Ledningerne består af kobbertråd med diameteren 5,5 mm og har temp. 25 celsius.

Jeg starter med at finde R0 og derefter Rt som jeg for til 1x 10^-3 ohm. Så finder jeg spændningsfaldet U=1x10^-3 x 310= 0,31 V

Hvad skal jeg gør nu med resultatet jeg har fået og hvorfor?

Svar #11
30. marts 2015 af Elias1991 (Slettet)

Spørgsmålet var at jeg skulle finde betteriets polspændingen, når batteriet er tilsluttet.

Skriv et svar til: Beregning af temperaturtilvækst pr. Sekund

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.